Η Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα και η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος

Facebooktwitterpinterest

Παρουσίαση έρευνας με θέμα «Η Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα και η σημασία του σχολικού περιβάλλοντος» και του προγράμματος παρέμβασης «ΜΕΤΡΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ- ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΕΞΙΑ»

Με αφορμή τον ορισμό της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF), η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) –στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας– για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία. Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το βραβευμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δασκάλους και γονείς, με σκοπό να τους διδάξει τη σημασία του ενεργειακού ισοζυγίου, της ισορροπημένης διατροφής, και της σωματικής άσκησης που έχει αναπτυχθεί από το QualityNet Foundation.

Ο Πρόεδρος του ΕΙΕΠ, κ. Ευθύμιος Καπάνταης, και το μέλος του Δ.Σ., κ. Καραβανάκη-Καρανάσιου, αναφέρθηκαν στις άμεσες και απώτερες επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία, τονίζοντας πως όσο παρατείνεται το διάστημα παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης συννοσηροτήτων της πολυπαραγοντικής αυτής νόσου στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τόσο στη μελέτη COSI του ΠΟΥ που διεξήχθη σε παιδιά 6-10 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, όσο και στη μελέτη ENERGY όπου συμμετείχαν παιδιά 10-12 ετών από 7 χώρες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα των ερευνών κατέδειξαν πως στη χώρα μας το 44% των παιδιών είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, με το 11.2% εξ αυτών να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης COSI που διεξήχθη πανελλαδικώς σε σύνολο 5.682 παιδιών ηλικίας 7 και 9 ετών (2.758 μαθητές της Β΄ και 2.924 μαθητές της Δ΄ Δημοτικού) αναδεικνύουν ότι:

  • Μόνο το 12% των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό όταν υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία.
  • Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών Δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών φθάνει το 38%.
  • Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των Δημοτικών της Ελλάδας, το χαμηλότερο ποσοστό από τις χώρες που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, με το υψηλότερο να αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%.
  • Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5% των Δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% το υψηλό ποσοστό των 70% που κατέχει η Λιθουανία.
  • Απουσιάζουν παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά Δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81% ποσοστό σχεδόν διπλάσιο και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και Λετονία.

Ένα από τα λίγα ολοκληρωμένα προγράμματα προαγωγής ισσοροποιμένου τρόπου ζωής που εφαρμόζονται με επιτυχία στη χώρα μας είναι αυτό που παρουσίασε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος της QualityNet Foundation. Πρόκειται για το πρόγραμμα παρέμβασης «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» που έχει στόχο να προωθήσει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε μαθητές Δημοτικού προκειμένου να αναπτύξουν τις σωστές συνήθειες που θα τα συνοδεύσουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Tο πρόγραμμα παρέμβασης στην εκπαιδευτική κοινότητα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» και η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος,   www.nutritionactivityprogram.gr, απευθύνεται σε:

  • δασκάλους τους οποίους καλεί να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με σχέδια μαθήματος, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων επιδιώκει να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • γονείς, τους οποίους ενημερώνει και προτρέπει σε δραστηριότητες που προωθούν τόσο τη γνωστική όσο και τη βιωματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά θέματα ενεργειακού ισοζυγίου, ισορροπημένης διατροφής, και σωματικής άσκησης.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» καταδεικνύει τη σημασία και αποτελεσματικότητα των συνεργασιών σε επίπεδο επιστημονικής κοινότητας, ΜΚΟ, θεσμικών/πολιτειακών φορέων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος. Το επιστημονικά εγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει σχεδιασθεί και υλοποιείται από το «Βιωματικό Σχολείο», το εκπαιδευτικό τμήμα του QualityNet Foundation, με την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση:

  • της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ)
  • της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και
  • του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2106898593.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατ’ αποκλειστικότητα από το Ίδρυμα The Coca-Cola Foundation στο πλαίσιο των παγκόσμιων δεσμεύσεων της Coca Cola να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος της παχυσαρκίας, προσφέροντας ποικιλία προϊοντικών επιλογών, παρέχοντας ξεκάθαρες διατροφικές πληροφορίες, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πολιτικές μάρκετινγκ – διαφήμισης και υποστηρίζοντας προγράμματα που προωθούν τον ενεργό τρόπο ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες

Το πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία» αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Μέτρο, Ποικιλία, Ισορροπία», που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2007 μέχρι 2014 υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Συνολικά, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 90.000 μαθητές, σε πάνω από 4.800 σχολικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, με τεκμηριωμένο εκπαιδευτικό υλικό και την επιστημονική επιμέλεια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Πληροφορίες για την ΕΙΕΠ:

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1991 και αριθμεί περισσότερα από 1.250 μέλη, εκ των οποίων τα περισσότερα ασκούν το ιατρικό επάγγελμα, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας. Τελεί μέλος της European Association for the Study of Obesity (EASO) και της World Obesity Federation (WOF, πρώην IASO), καθώς και ιδρυτικό μέλος του Balkan Network for the Study of Obesity (BalNeSO).

Ως ένας από τους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας ορίζεται «Η επιστημονική έρευνα και μελέτη της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νόσων στην Ελλάδα […] η επιστημονική έρευνα στη σωστή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου […]». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΙΕΠ: http://www.eiep.gr

 

Πληροφορίες για το QualityNet Foundation:

Το QualityNet Foundation, ( www.qualitynet.gr ) είναι ένας Οργανισμός Κοινωνικής Δικτύωσης και Ανάπτυξης Διαλόγου για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προωθεί την Κοινωνική Υπευθυνότητα προς τις επιχειρήσεις, τους θεσμικούς φορείς και το ευρύ κοινό, με στόχο την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής.

Το QualityNet Foundation λειτουργεί από το 1997 και απαριθμεί ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχών με τους οποίους επικοινωνεί και διαβουλεύεται όπως 2.850 μέλη επιχειρήσεις, 150 θεσμικούς φορείς, 340 Οργανισμούς Κοινωνίας Πολιτών, 21.000 ενεργούς πολίτες, και καλύπτει με την εκπαιδευτική του δραστηριότητα τις ανάγκες 35.000 μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε χρόνο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.