Δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση!

Facebooktwitterpinterest

Όταν ακούμε την λέξη δίαιτα έρχονται στη σκέψη μας λέξεις όπως στέρηση, πείνα απαγορεύσεις και γεύματα όπως γιαούρτια,  ψητά με σαλάτες, καρότα και λαχανικά. Αυτό όμως είναι λάθος και δυστυχώς πολλά άτομα που κάνουν δίαιτα από μόνα τους, ακολουθούν αυτή την τακτική με στερητικές δίαιτες με αποτέλεσμα να

χάνουν μεν βάρος αλλά να διαλύουν κυριολεκτικά τον μεταβολισμό τους, ενώ το βάρος που έχασαν αμέσως επανακτάται μόλις αρχίσουν να τρέφονται κανονικά. Κι αυτό γιατί οι στερητικές δίαιτες “εξπρές” οδηγούν σε απώλεια μυϊκού ιστού και όχι λίπους, ο οποίος δυστυχώς επανακτάται δύσκολα. Αποτέλεσμα το σώμα να έχει λιγότερο μυϊκό ιστό και  περισσότερο λίπος, ενώ ο μεταβολισμός είναι πολύ αργός.

 Η λέξη δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση αλλά ισορροπημένη διατροφή από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά, όσπρια, λαχανικά φρούτα , κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά κ.α η οποία θα δώσει ώθηση στον μεταβολισμό μας και θα εξασφαλίσει την υγεία μας. Το κλειδί βρίσκεται στην ποσότητα… Αυτή είναι που θα μας παχύνει αν την υπερβούμε και αυτή θα πρέπει να μειώσουμε για να χάσουμε βάρος. Πολύ σημαντικό για να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση είναι τα σωστά κατανεμημένα γεύματα, δηλαδή να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες περίπου (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό,  βραδυνό και προ ύπνου). Αυτό θα βοηθήσει να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μην αισθανόμαστε έντονη πείνα. Καταναλώνοντας την σωστή ποσότητα από κάθε τροφή μπορούμε να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε.

Τα σωστά σχεδιασμένα ολιγοθερμικά διαιτολόγια από ειδικούς στηρίζονται σε όλα αυτά. Περιλαμβάνουν όλες τις τροφές στην σωστή ποσότητα, ειδικά με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Μιλάμε πάντα για φαγητά κανονικής ελληνικής κουζίνας μαγειρεμένα με τον  γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Αυτό θα επιφέρει σταθερή απώλεια 0,5 κιλού την εβδομάδα που είναι και ο στόχος. Μπορεί σε κάποιους αυτό το νούμερο  να φαίνεται λίγο, όμως μόνο με αυτό τον τρόπο μέσα δηλαδή από μια μικρή αλλά σταθερή απώλεια βάρους, θα ενεργοποιήσουμε ξανά τον μεταβολισμό μας και  δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας καθώς δεν θα έχουμε καμιά επικίνδυνη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι απλώς να κατεβάσουμε την ζυγαριά, αλλά να διατηρήσουμε το βάρος μας φυσιολογικό για μια ζωή και πάνω απ΄όλα να διασφαλίσουμε την υγεία μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.