Πότε ”πέφτουν” τα λευκά και τι πρέπει να γνωρίζω για αυτά;

Facebooktwitterpinterest

Γιατί έχω χαμηλά λευκά στις εξετάσεις; Τι φταίει

Το πρώτο πράγμα που κοιτά κάποιος όταν κάνει μια αιματολογική εξέταση είναι να δει τις τιμές στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι τα λευκά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τότε κυριεύεται από έντονη ανησυχία.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι ”πολεμιστές» που δεν σταματούν να εργάζονται μέχρις ότου  καταπολεμήσουν την εισβολή ενός ιού.
Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια κυμαίνονται  σε χαμηλά επίπεδα τότε αδυνατούν να πολεμήσουν τους εισβολείς. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την κατάσταση αυτή είναι πολλές.
Όπως εξηγεί  ο γενικός γιατρός Ηλίας Λέων οι πολλές ιώσεις είναι δυνατόν να καταστρέψουν τα λευκά και οι τιμές τους στο αίμα να είναι μειωμένες.
Επίσης ορισμένα φάρμακα προκαλούν σαν παρενέργεια να καταστρέφουν τα λευκά αιμοσφαίρια.
Tαυτόχρονα η λευκοπενία πυροδοτείται από τη χημειοθεραπεία, την έκθεση σε ακτινοβολία, αλλά και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) .
Σημάδια SOS
Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια πέφτουν τότε οι ασθενείς γίνονται περισσότεροι ευάλωτοι στις διάφορες παθήσεις ενώ πολλές φορές συνυπάρχει αναιμία και η στοματίτιδα.
Για το λόγο αυτό οι οι ειδικοί γιατροί συνιστούν στους πάσχοντες που παρουσιάζουν έλκη στο στόμα τα οποία επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.