Αιτίες που είναι χαμηλά τα λευκά αιμοσφαίρια

Facebooktwitterpinterest

Τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται επίσης και λευκοκύτταρα, βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Η λευκοπενία είναι μια πάθηση κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα. Είναι πολλές οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν λευκοπενία, λόγω βλάβης του μυελού των οστών, αλλά χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν επίσης να προκληθούν από φάρμακα. Δεν αποκλείεται, τέλος, η πιθανότητα η ένδειξη χαμηλών επιπέδων λευκών αιμοσφαιρίων να οφείλεται σε εργαστηριακά λάθη.
Θεραπεία του καρκίνου

Η θεραπεία για τον καρκίνο συχνά συνεπάγεται καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με θεραπεία που γίνεται με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Και μπορεί αυτές οι θεραπείες να καταστρέφουν αποτελεσματικά τα κακοήθη κύτταρα, ωστόσο μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα που έχουν σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να καταστραφούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία και ο αριθμός να παραμείνει χαμηλός μέχρις ότου η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί.
Διαταραχές ήπατος ή σπλήνα

Οι διαταραχές του ήπατος και του σπλήνα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή των λευκών αιμοσφαιρίων πριν αυτά πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες τους. Στον υπερσπληνισμό, ο σπλήνας καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος και αυτό προκαλεί πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων. Οταν αυτά τα κύτταρα καταστραφούν πρόωρα, δεν είναι πια σε θέση να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει υγιές.
Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τα λευκά αιμοσφαίρια ή προκαλούν βλάβη στον μυελό των οστών, έτσι ώστε τελικά μειώνεται η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Η πρεδνιζόνη, φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για το άσθμα, την ψωρίαση, την αρθρίτιδα και άλλες διαταραχές, είναι ένα κορτικοστεροειδές που είναι γνωστό πως προκαλεί μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ορισμένα αντιβιοτικά και διουρητικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.
Βλάβη του μυελού των οστών

Επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται στον μυελό των οστών, η βλάβη του μυελού των οστών μπορεί να προκαλέσει χαμηλές μετρήσεις. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβεί λόγω ιατρικών παθήσεων ή φαρμάκων. Η απλαστική αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που προκαλεί την ολοκληρωτική διακοπή παραγωγής νέων αιμοσφαιρίων, ενώ το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο έχει ως αποτέλεσμα μικρή παραγωγή αιμοσφαιρίων. Αυτές καθώς και άλλες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων.
Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι αυτοάνοσες ασθένειες, κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα, λόγω της αδυναμίας του να διακρίνει μεταξύ των υγιών κυττάρων και αυτών που αποτελούν εχθρούς για τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Οταν τα υγιή κύτταρα δέχονται επίθεση, τότε μπορεί να υπάρξει πτώση των επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων. Οι αυτοάνοσες ασθένειες περιλαμβάνουν λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και συστηματική σκλήρυνση.
Ιογενείς λοιμώξεις

Ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν μειωμένα λευκά αιμοσφαίρια, επειδή διαταράσσουν την κανονική λειτουργία του μυελού των οστών. Οταν η λειτουργία του μυελού των οστών διαταράσσεται, η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί. Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένα παράδειγμα ιογενούς λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.
Εργαστηριακά λάθη

Πολλές φορές τα εργαστηριακά λάθη μπορεί να είναι υπεύθυνα για την ένδειξη χαμηλών επιπέδων λευκών αιμοσφαιρίων. Επειδή τα δείγματα αίματος τα παίρνουν άνθρωποι και τα επεξεργάζονται μηχανές, υπάρχει περιθώριο για λάθη. Το δείγμα αίματος μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρό για να πάρει κανείς μια ακριβή μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων. Εάν το δείγμα υποστεί εσφαλμένη επεξεργασία, τότε και ο αναφερόμενος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι εσφαλμένος. Εάν υπάρχει υποψία για εργαστηριακό λάθος, τότε θα πρέπει να ληφθεί νέο δείγμα για να προσδιοριστεί η καταμέτρηση.

http://www.mpouzou.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.