Η σημασία των υπερήχων στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των αγγειακών παθήσεων

Facebooktwitterpinterest

Ποιά η αναγκαιότητα της γνώσης των υπερήχων από ένα χειρουργό των αγγείων? Στην καθημερινή κλινική δραστηριότητα ο ειδικός γιατρός αντιμετωπίζει παθήσεις για τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση και θεραπεία τους. Η εξοικείωση με τους διαγνωστικούς υπερήχους των αγγείων (Duplex scan ή Triplex scan) παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • τεκμηριωμένη διάγνωση της παθολογίας των αγγείων,
  • παρακολούθηση της πορείας μιας νόσου σε σχέση με το χρόνο (σύγκριση της παρούσας εξέτασης με προγενέστερες)
  • προεγχειρητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μιας νόσου (η τακτική που θα ακολουθηθεί για τη θεραπεία)
  • άμεση εποπτεία κατά τη διενέργεια μιας θεραπευτικής πράξης (σκληροθεραπεία φλεβών κατευθυνόμενη με υπερήχους, ενδαγγειακές χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας)
  • έλεγχος του αποτελέσματος μιας θεραπείας (συντηρητικής ή επεμβατικής) σε τακτικά χρονικά διαστήματα

KEFALA08

Triplex scan σε ασθενή 47 ετών με φλεβική ανεπάρκεια ΑΡ σκέλους: Σοβαρού βαθμού παλινδρόμηση του αίματος μέσα στο υπό μελέτη αγγείο, ενδεικτική της βλάβης των βαλβίδων των φλεβών.

MAKAROYNHS07

Άλλη ασθενής: μεγάλη διάταση της Μείζονος Σαφηνούς φλέβας στη μεσότητα του μηρού με πρόσφατη θρόμβωση του αγγείου (Duplex scan, B-Mode). Οι πληροφορίες που αντλεί ο χειρουργός από την παραπάνω εξέταση είναι πολύτιμες για την επιλογή της μεθόδου θεραπείας.

KYRIAZH

Η απεικονιστική ευκρίνεια των υπερήχων (Duplex scan, B-mode): ορατή βαλβίδα της Μείζονος Σαφηνούς φλέβας στο μηρό .

DAKOYRHS04a

Η συμβολή των υπερήχων στη θεραπεία των φλεβικών κιρσών: Duplex scan, B-Mode. Η κατευθυνόμενη με υπερήχους σκληροθεραπεία δι’αφρού. Στο άνω δεξιό μέρος της εικόνας φαίνεται η βελόνη μέσα στη φλέβα. Θα ακολουθήσει η έγχυση του σκληρυντικού αφρού.

DAKOYRHS06a

Duplex scan, B-Mode: η υπερηχογραφική εικόνα αμέσως μετά την σκληροθεραπεία. Ο σκληρυντικός αφρός απλώνεται μέσα στο φλεβικό δίκτυο (κόκκινος κύκλος).

REKKASa

Η απεικόνιση του διχασμού της κοινής μηριαίας αρτηρίας (Triplex scan): αθηρωματικές αλλοιώσεις του αρτηριακού τοιχώματος με αντίστοιχες μεταβολές της αρτηριακής ροής.

BLAXOS08a

Η απεικόνιση της ιγνυακής αρτηρίας σε ασθενή 42 ετών, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Triplex scan). Σοβαρού βαθμού αθηρωματικές αλλοιώσεις του αγγείου με χαρακτηριστικού τύπου αποφρακτική ροή.

BASILOPOYLOS ANDREAS

Η υπερηχογραφική εικόνα (Duplex scan, B-Mode) της αρτηριο-φλεβικής επικοινωνίας ΑΡ άνω άκρου σε ασθενή 76 ετών που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Οι υπερηχογραφικές μετρήσεις είναι πολύ σημαντικές για την παρακολούθηση της «ωρίμανσης» της «φίστουλας».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.