Γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα του στόματος

Facebooktwitterpinterest

Οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα του στόματος περιλαμβάνουν:

  1. Πριν την έναρξη της αντινεοπλασματικής θεραπείας:

Πραγματοποιείται οδοντιατρική εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης του στόματος, ιδανικά ένα μήνα πριν την έναρξη της αντινεοπλασματικής θεραπείας, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για επούλωση μετά από επεμβατικές οδοντιατρικές θεραπείες, οδοντικές

εξαγωγές, κ.α. Στόχος της πρώτης αυτής αξιολόγησης είναι η θεραπεία και η εξάλειψη οδοντιατρικών φλεγμονών, τερηδόνας, κ.α., που ήδη υπάρχουν και η καθιέρωση ειδικών πρωτοκόλλων στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Η στοματική φροντίδα περιλαμβάνει:

  • βούρτσισμα των δοντιών 3 φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα,
  • χρήση οδοντόπαστας που περιέχει φθόριο,
  • χρήση οδοντικού νήματος ή καθαρισμός των ούλων με μεσοδόντιο βουρτσάκι,
  • αποφυγή φαγητών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη,
  • αποφυγή/διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ,
  • προστασία/ενυδάτωση των χειλέων.
  1. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας:

Συνεχίζεται η εντατική στοματική υγιεινή. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε ουδέτερα στοματικά διαλύμματα για πλύσεις του στόματος, όπως το χαμομήλι, και να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού. Εάν χρειαστεί να γίνουν οδοντιατρικές θεραπείες, θα πρέπει να το συζητήσουμε τόσο με τον οδοντίατρο όσο και με τον ογκολόγο μας. Σε περίπτωση που εμφανιστεί στο στόμα ξηροστομία, πόνος και ελκώσεις (πληγές ή άφθες) θα ενημερώσουμε τον οδοντίατρο και τον ιατρό ογκολόγο μας. Εάν χρειαστεί, θα γίνει αξιολόγηση και από ειδικό στοματολόγο.

  1. Μετά το πέρας της αντινεοπλασματικής θεραπείας:

Η επιμελής στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τακτικά και να διατηρούμε τα ούλα και τα δόντια μας καθαρά.  Σε περίπτωση που εμφανιστεί πόνος στα δόντια ή στις γνάθους θα ενημερώσουμε τον ογκολόγο μας και θα επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας. Εάν χρειαστεί, θα μας παραπέμψουν στον ειδικό στοματολόγο για τη θεραπεία στοματολογικών προβλημάτων.

Η τακτική οδοντιατρική αξιολόγηση μετά την αντινεοπλασματική θεραπεία θα συμβάλλει στην πρόληψη οδοντικών και περιοδοντικών προβλημάτων, τυχόν λοιμώξεων του βλεννογόνου και των οστών των γνάθων. Ο Οδοντίατρός μας θα μας ενισχύει συνεχώς στη διατήρηση της υγείας του στόματος και της «με την υγεία του στόματος συνδεόμενης» ποιότητας ζωής.

 Στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  (Θηβών 2, Γουδί), λειτουργεί, από το 2004, η Μονάδα Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς, η οποία υπάγεται στην Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής. Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη.

Όποια γυναίκα επιθυμεί, μπορεί να απευθύνεται στη Μονάδα για τον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, όπου αυτό χρειάζεται.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.