Τι είναι το χημικό peeling;

Facebooktwitterpinterest
To χημικό peeling είναι μια τεχνική, που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα, με σκοπό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει. Το καινούργιο, ανανεωμένο δέρμα είναι πιο λείο, λιγότερο ρυτιδωμένο και ομοιόμορφο στο χρώμα. Χιλιάδες χημικά peelings γίνονται κάθε μέρα. Οι δερματολόγοι είναι οι ειδικοί για την πραγματοποίηση διαφόρων τύπων χημικών peelings.

  • Τι μπορεί να προσφέρει ένα χημικό peeling;
Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και άλλες βλάβες που οφείλονται σε λόγους ηλικίας αλλά και κληρονομικότητας, μπορεί να θεραπευτούν με το peeling. Είναι πολύ καλό μετά τις θεραπείες της ακμής, για να βελτιωθεί η υφή του δέρματος και να εξαφανιστούν τα σημάδια που άφησε η ακμή πίσω της. Άλλες ανεπιθύμητες βλάβες που μπορεί να βελτιωθούν με ένα peeling είναι το μέλασμα (πανάδα), στίγματα από την ηλικία, φακίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και δέρματα θαμπά και σκούρα.
  • Πώς γίνονται τα χημικά peelings;
Συνήθως γίνονται στο πρόσωπο, καθώς και στο λαιμό, τα χέρια, τα αντιβράχια και τα πόδια. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα: επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά peelings. Ο δερματολόγος ρυθμίζει το κατάλληλο βάθος διείσδυσης, για να απολεπίσει τα διάφορα στρώματα του δέρματος του προσώπου ή άλλων σημείων του σώματος. Τα νεκρά κύτταρα αντικαθίστανται με υγιή κύτταρα. Ο δερματολόγος θα σας συστήσει το ιδανικότερο για το δέρμα σας peeling. Πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να έχετε σταματήσει να παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα και, ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιήσετε 2-3 εβδομάδες πριν ειδικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Μέσα στο ιατρείο και πριν τη διαδικασία, καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας με σαπούνι αλλά και λοσιόν, για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος λίπους. Τα διάφορα οξέα ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ (AHA), το τριχλωροξεϊκό οξύ (TCA), το σαλικυλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ (ΑHA) ή φαινόλη, καθώς επίσης και κάποια κοκτέιλ οξέων, όπως το Jessner, Azelan κ.ά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 15-20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του peeling, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα σε όλο το πρόσωπο, μερικές φορές διαδοχικά σε διάφορες περιοχές του προσώπου.
  • Τι πρέπει να περιμένουμε μετά το χημικό peeling;
Ανάλογα με το είδος και το βάθος του peeling, θα παρατηρηθεί γενικώς μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του ηλιακού εγκαύματος. Μετά τα επιφανειακά peelings, παρατηρείται ερυθρότητα και κάποια απολέπιση που διαρκεί 3-4 ημέρες. Μετά από μέσου βάθους και βαθιά peelings, το δέρμα σκουραίνει λόγω του εγκαύματος και μετά από 2-3 ημέρες αρχίζει να απολεπίζεται. Μπορεί, επίσης, να παρατηρηθούν οίδημα (πρήξιμο) και φυσαλίδες. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 7-14 ημέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο με το αντηλιακό που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Οδηγίες για μετά το peeling:

  • Κάθε βράδυ, θα εφαρμόζετε σε όλο το πρόσωπο την αλοιφή που σας έδωσε ο γιατρός σας.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χρησιμοποιείτε την αντηλιακή κρέμα. Η αντηλιακή θα ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ακόμα κι αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Η εφαρμογή της θα περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τα μάτια.
  • Μην τραβάτε τις «πέτσες», για να φύγουν πιο γρήγορα. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε πανάδες στα σημεία εκείνα. Αν μια «πέτσα» κρέμεται και σας ενοχλεί, κόψτε την προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι.
  • Τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το peeling απαγορεύεται αυστηρά: η αποτρίχωση (ηλεκτρόλυση, κερί, αποτριχωτικές κρέμες), μάσκες, βαφές μαλλιών, περμανάντ. Μην πλησιάζετε το σεσουάρ κοντά στο πρόσωπο, όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας.
  • Μετά από 7 ημέρες, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.