Η Πρώτη Single Site Ρομποτική Πυελοπλαστική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015 – Η πρώτη ρομποτική ουρολογική επέμβαση μίας οπής (single site) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από το Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Δρ. Αχιλλέα Πλουμίδη.

Η single site ρομποτική πυελοπλαστική πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με το υπερσύγχρονο σύστημα da Vinci Si HD, σε νεαρό ασθενή με χρόνια απόφραξη του νεφρού, στον οποίο αποκαταστάθηκε η στένωση της πυέλου του νεφρού με το σύστοιχο ουρητήρα, διαφυλάττοντας την καλή νεφρική λειτουργία.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από μία μόνο τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό και ο ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η σύγχρονη χειρουργική έχει πάψει πλέον να γίνεται με μεγάλες τομές, όπως στο παρελθόν. Στη ρομποτική χειρουργική, η πραγματική τρισδιάστατη όραση, τα αρθρωτά εργαλεία καθώς και η εργονομική κονσόλα δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στο χειρουργό όσον αφορά την παρασκευή των ιστών και την ακρίβεια στην επέμβαση. Επιπλέον, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από μία τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό, επιτυγχάνοντας ελάχιστη απώλεια αίματος, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση και παράλληλα δίνουν ένα άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα και αφήνουν ακέραιο το κοιλιακό τοίχωμα.

«Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πρωτοπορήσει παγκοσμίως καθώς από το 2011 έχει συστηματικά εφαρμόσει ρομποτικές επεμβάσεις μίας οπής (single site), με ασφάλεια και επιτυχία, σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και γυναικολογίας. Πλέον, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή των ρομποτικών εργαλείων και συνολικά στη single site ρομποτική πλατφόρμα επιτρέπουν τη χρήση της τεχνολογίας αυτής και σε ουρολογικές επεμβάσεις νεφρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ρομποτική χειρουργική μίας οπής αποτελεί ραγδαία εξέλιξη και αναμένεται να εφαρμοστεί σε περαιτέρω επεμβάσεις της ουρολογίας», δήλωσε ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης.

Η ουρολογική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με Διευθυντή το Δρ. Αντώνιο Πλουμίδη, διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία στις ρομποτικές επεμβάσεις, τις οποίες ξεκίνησε να πραγματοποιεί το 2006 που εγκαταστάθηκε στην κλινική το πρώτο ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία μεγάλος αριθμός ογκολογικών επεμβάσεων για τον προστάτη, το νεφρό και την ουροδόχο κύστη καθώς και επεμβάσεις ανακατασκευής του ουροποιητικού συστήματος και ουρογυναικολογικές επεμβάσεις. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος των στελεχών της ουρολογικής κλινικής (Διευθ.: Α. Πλουμίδης) στην εκπαίδευση νέων Ευρωπαίων ουρολόγων, στη συγγραφή άρθρων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και σε ομιλίες σε Ευρωπαϊκά συνέδρια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.