Φλεβοθρομβώσεις

Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦ) και η πνευμονική εμβολή;

Η απόφραξη μιας φλέβας στο πόδι ή στο χέρι είναι συνήθως αποτέλεσμα θρόμβωσης. Εάν αυτή η απόφραξη αφορά το επιφανειακό φλεβικό σύστημα, τότε μιλάμε για επιπολή θρομβοφλεβίτιδα και όταν προσβάλλει τις βαθιές φλέβες, τότε μιλάμε για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦΘ), η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του κινδύνου πνευμονικής εμβολής (απόσπαση θρόμβου από τις εν τω βάθει φλέβες προς τους πνεύμονες).

Οι παράγοντες που προκαλούν φλεβοθρόμβωση συμπεριλαμβάνουν:

  • μείωση ταχύτητας φλεβικής ροής (π.χ. ακινησία, ιδιαίτερα στη μετεγχειρητική περίοδο, αεροπορικές πτήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας)
  • βλάβη των τοιχωμάτων (π.χ. μετά από κάταγμα, καθετηριασμό φλεβών κ.ά.)
  • υπερπηκτικότητα (π.χ. λήψη αντισυλληπτικών, θρομβοφιλία, κακοήθεις ασθένειες κ.ά.)

Επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την δημιουργία ΕΒΦ είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενης ΕΒΦΘ και η καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ για την επιπολή θρομβοφλεβίτιδα η ύπαρξη μεγάλων κιρσών.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση;

Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα εμφανίζεται συνήθως με έντονη ερυθρότητα και θερμότητα στο σημείο της θρόμβωσης, άλγος και οίδημα στην περιοχή. Αντίθετα με τα συμπτώματα της ΕΒΦΘ που είναι πιο σοβαρά και πιο εκτεταμένα. Συνήθως εμφανίζεται με πρήξιμο (οίδημα) του σκέλους μπορεί να υπάρχει αίσθημα βάρους και τάσης (ευαισθησία), θερμότητα και πόνος στο πέλμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει θωρακικό πόνο και δύσπνοια από πνευμονική εμβολή, χωρίς να έχει ενοχλήματα ή άλλες κλινικές εκδηλώσεις στα άκρα. Πιο σπάνια υποψία για πνευμονική εμβολή γεννούν επίσης η ταχυκαρδία και ο πυρετός σαν έμμεσα κλινικά στοιχεία.

Η εξέταση επιλογής για την διάγνωση της ΕΒΦΘ είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex). Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αγγειοχειρουργός μπορεί να ζητήσει αξονική φλεβογραφία (CTP), η οποία έχει υψηλή ευαισθησία για την διάγνωση ΕΒΦΘ, αλλά υπάρχει το μειονέκτημα υψηλού κόστους, έγχυσης σκιαστικού υγρού και μεγάλης ακτινοβολίας. Μια εναλλακτική λύση για αποφυγή της ακτινοβολίας είναι η μαγνητική φλεβογραφία (MRA). Το υψηλό κόστος της εξέτασης και οι σπάνιες αλλά ανεπιθύμητες παρενέργειες του σκιαστικού (αναφυλακτική αντίδραση, νεφρική ανεπάρκεια) παραμένουν ανασταλτικός παράγοντας για την χρήση της.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.