Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες! Μόνο σωστές διατροφικές συμπεριφορές.

Facebooktwitterpinterest

Ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα διατροφής στην εφηβεία είναι η μόνιμη ενασχόληση με το βάρος. Με αποτέλεσμα ο μέσος έφηβος να περνάει μία μόνιμη φάση δίαιτας. Συνήθως όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η λέξη δίαιτα δεν συνδέεται με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά με δίαιτες οι οποίες υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους.

Οι πιο συνηθισμένες δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους θα περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες με ιδιαίτερη έμφαση στην απουσία των αμυλούχων τροφών βλ. ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και φυσικά εξυμνούν κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο για τη “μαγική” “αδυνατιστική” του ιδιότητα π.χ. βρώμη, ανανά, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα ή δια μαγικού τρόπου θα αδυνατίζει η συνήθεια με την οποία καταναλώνουμε τα τρόφιμα όπως για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα μόνο φρούτα ή πέντε ημέρες τροφή και δύο νηστεία.
Σίγουρα πολλές από αυτές τις δίαιτες όντως προκαλούν απώλεια βάρους αλλά σχεδόν ποτέ δεν έχουν συνδυαστεί με σταθερό σωματικό βάρος.
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όλες αυτές τις FAD δίαιτες όπως ονομάζονται θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο χάνεται βάρος δεν είναι η επιστημονική καταβολή της δίαιτας αλλά η προσκόλληση μας σε συγκεκριμένες τροφές για καθορισμένο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τη μείωση περιττών τροφίμων δηλαδή θερμίδων και τελικά απώλεια βάρους.
Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι δίαιτες αυτές έχουν μια βραχυπρόθεσμη επιτυχία είναι επειδή εκμεταλλεύονται την ανυπομονησία μας προς όφελος μας.
Με άλλα λόγια, μας υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους αρκεί να τηρήσουμε τις διαιτητικές οδηγίες το πολύ για ένα μήνα. Φυσικά είναι πιο εύκολο να στερηθούμε αρκετές τροφές δηλαδή θερμίδες για ένα μήνα και στη θέση τους να καταναλώσουμε τις υποτιθέμενες “μαγικές” τροφές από το να μάθουμε να τρώμε σωστά το οποίο παίρνει χρόνο αλλά και συνδυάζεται με αργή απώλεια βάρους.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι FAD δίαιτες συσχετίζονται με άμεση και σίγουρη απώλεια βάρους είναι ο μόνο-φαγικός τους χαρακτήρας.
Περιορίζοντας μας σε μία μόνο διατροφική ομάδα, για παράδειγμα μόνο πρωτεΐνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη ουσία μας αποτρέπουν από το να καταναλώσουμε άλλα τρόφιμα δηλαδή θερμίδες με αποτέλεσμα να χάσουμε βάρος.
Η αλήθεια όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο ποσότητα δηλαδή θερμίδες αλλά κυρίως ποιότητα δηλαδή ΘΡΕΠΤΙΚΑ στοιχεία. Και όταν αποφεύγουμε μια ποικιλία τροφίμων για να χάσουμε βάρος τότε οδηγούμαστε σε σοβαρή έλλειψη θρεπτικών ουσιών η οποία έχει σοβαρές συνέπειες στην εφηβική και στην ενήλικο ζωή μας.
Δεν είναι θέμα βάρους- δίαιτας αφού μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα σταδιακά θα ανέβουν οι αριθμοί στη ζυγαριά και ο βασικός λόγος είναι ότι θα επανέλθουμε στις παλιές διατροφικές μας συνήθειες.
Η ρύθμιση του βάρους είναι θέμα διόρθωσης των διατροφικών μας συνηθειών.

http://www.likestinygeia.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.