Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια;

Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ) αναφερόμαστε σε μια αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν συνήθως στο κάτω άκρο όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες κανονικά μεταφέρουν το αίμα από την περιφέρεια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με την μυϊκή αντλία της γάμπας και μια σειρά βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών.

Στη ΧΦΑ, οι βαλβίδες δεν κλείνουν επαρκώς αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους και έτσι επιτρέπουν την κίνηση του αίματος προς τα πίσω, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες δημιουργώντας έτσι αυξημένη φλεβική πίεση με αποτέλεσμα στους ιστούς να διαταράσσεται η μικροκυκλοφορία και να έχουμε φλεβική στάση. Αυτό εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του σκέλους είτε ως οίδημα, είτε σταδιακά με τη δημιουργία κιρσών. Οι κιρσοί είναι επιφανειακές (επιπολής) φλέβες οι οποίες έχουν διαταθεί και έχουν συνήθως οφιοειδή πορεία.

Ποιες είναι οι συνέπειες της φλεβικής ανεπάρκειας;

Όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα παλινδρομεί με συνέπεια να λιμνάζει στις φλέβες με αποτέλεσμα την αυξημένη φλεβική πίεση στην οποία οφείλεται η δημιουργία ευρυαγγειών και κιρσών. Οι ευρυαγγείες είναι επιφανειακά αγγεία διαμέτρου συνήθως από 0,1 έως 1mm, ενώ οι κιρσοί είναι συνήθως φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου με οφιοειδή πορεία. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ΄ότι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι, το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες! Η ορθοστασία, το αυξημένο βάρος, η χρήση αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα, η ηλιοθεραπεία συμβάλλουν στην εμφάνιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων, ιδιαίτερα σε κληρονομικά προδιατεθειμένα άτομα.

Διακρίνουμε διάφορα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας στα οποία έχουμε και διαφορετικά κλινικά συμπτώματα:

  • 1o στάδιο: Ήπια φλεβική ανεπάρκεια χωρίς εμφανή κλινικά συμπτώματα ή ψηλαφητικά σημεία φλεβικής νόσου.
  • 2ο στάδιο: Ύπαρξη ευρυαγγειών και δικτυωτών φλεβών.
  • 3ο στάδιο: Κιρσοειδείς φλέβες.
  • 4ο στάδιο: Οίδημα χωρίς δερματικές αλλαγές.
  • 5ο στάδιο: Δερματικές αλλαγές οφειλόμενες σε φλεβική νόσο (υπέρχρωση, φλεβικό έκζεμα) έως και λιποδερματοσκλήρυνση.
  • 6ο στάδιο: Δερματικές αλλαγές (όπως καθορίζονται παραπάνω) σε συνδυασμό με επουλωμένο έλκος.
  • 7ο στάδιο: Δερματικές αλλαγές (όπως καθορίζονται παραπάνω) σε συνδυασμό με ενεργό έλκος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όταν είναι πρησμένα τα κάτω άκρα ή αν εμφανιστούν κάποια από τα παραπάνω κλινικά συμπτώματα εγείρεται η υποψία ότι μπορεί να υπάρχει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Σημαντική είναι η εξέταση από αγγειοχειρουργό και ο έλεγχος με υπερηχογράφημα Duplex ή έγχρωμο υπέρηχο Triplex των φλεβών του σκέλους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.