Τα παιδιά, το καλοκαίρι οδηγίες προς γονείς!

Facebooktwitterpinterest

Καλοκαιράκι, λοιπόν, και ώρα για διακοπές ή τουλάχιστον εκδρομές στη θάλασσα. Η καλύτερη εποχή για τα παιδιά, αφού τα σχολεία σταματούν και ευκαιρία για παιχνίδι, που ακόμα καλύτερα αν είναι στη φύση.
Ας αφήσουν, λοιπόν, οι γονείς τα «ταλαιπωρημένα» παιδιά της πόλης να χαρούν τις διακοπές τους, συμβουλεύει η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Αδαμαντία Μαλλιαρού, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με πολλές εκδρομές, πολύ παιχνίδι, διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και περισσότερη συζήτηση μαζί τους. Επίσης, η κ. Μαλλιαρού μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές για ένα «υγιεινό» καλοκαίρι των παιδιών σας:

. Κατ’ αρχήν, η καλοκαιρινή διατροφή πρέπει να είναι ελαφριά. Στην Ελλάδα με τα πολλά φρούτα και λαχανικά, το σλόγκαν που πρέπει να ισχύει είναι «ό,τι έχει φυτικές ίνες είναι καλό, ό,τι δεν έχει θέλει προσοχή και μικρή κατανάλωση». Προσοχή στο καλοκαιρινό «σαβουροφάγωμα» των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τις ετικέτες στα τυποποιημένα προϊόντα, που δίνουν στα παιδιά. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων. Τελευταία, οι βιομηχανίες είναι αναγκασμένες να τα καταγράφουν στη συσκευασία των τροφίμων, πολύ συχνά βέβαια με κωδικούς Ε τάδε, κ.λπ.
. Οι μητέρες που θηλάζουν είναι περισσότερο τυχερές από τις άλλες, που δίνουν στο μωρό τους μπιμπερό, διότι στις καλοκαιρινές τους μετακινήσεις έχουν όλη την άνεση να ταξιδέψουν, χωρίς να νοιάζονται πώς θα ετοιμάσουν το γάλα του μωρού. Το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο σε κάθε ζήτηση του μωρού, που προσφέρεται στη σωστή θερμοκρασία και το σπουδαιότερο χωρίς το φόβο να είναι αλλοιωμένο.
Οι θηλάζουσες πρέπει να γνωρίζουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το μωρό που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα δεν χρειάζεται συμπληρωματικό νερό. Στη βιβλιογραφία, φαίνεται ότι ακόμα και στην Αφρική, τα θηλάζοντα δεν χρειάζονται επιπροσθέτως νερό. Παρ’ όλα αυτά, αν η μητέρα δει το μωρό ανήσυχο, μπορεί να του προσφέρει νερό, βρασμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
. Προσοχή στην πολυφαρμακία για τα νοσήματα του καλοκαιριου. Οι ιώσεις, για παράδειγμα, δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Περιμένουμε να κάνει η ίωση τον «κύκλο» της, παρακολουθώντας το παιδί για τυχόν παρενέργειες. Τα αντιπυρετικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και το καλύτερο μέτρο είναι το πώς ανέχεται το παιδί τον πυρετό. Ενα παιδί που παίζει, ενώ έχει υψηλό πυρετό, σαφώς δεν χρειάζεται αντιπυρετικά. Ας μην μπερδεύονται οι γονείς: κυνηγώντας τον πυρετό, δεν θεραπεύουμε την αρρώστια.
. Οι γαστρεντερίτιδες, που είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι, θα αποφευχθούν με σωστή και προσεκτική διατροφή με εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό σε περιοχές που το νερό είναι ακατάλληλο. Οταν όμως συμβούν, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν απλά μέσα για την αντιμετώπισή τους όπως η ελαφρά δίαιτα (κοτόπουλο, ρύζι, ρυζόκρεμα, άφθονο νερό) και συμπλήρωμα με τα ειδικά ηλεκτρολυτικά διαλύματα που υπάρχουν στα φαρμακεία, τα οποία καλό είναι να τα έχουμε μαζί μας στις αποσκευές των διακοπών.
Τα διαλύματα αυτά, μας βοηθούν να μην αφυδατωθούμε. Στην περίπτωση εμετών, μην ξεχνάτε ότι για 2-3 ώρες μετά τον τελευταίο εμετό, το παιδί δεν πρέπει να φάει ούτε να πιεί τίποτε (ούτε λίγο νερό) και μετά για δύο περίπου ώρες αρκεί να δώσουμε στο παιδί να πιει σιγά σιγά (για παράδειγμα ένα κουταλάκι κάθε 10 λεπτά) νερό ή λίγο χαμομήλι ή κάποιο από τα ηλεκτρολυτικά διαλύματα που προαναφέραμε.
. Για τις δερματίτιδες και τα τσιμπήματα των εντόμων, αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν είναι οι αλλεργικοί, γι’ αυτό πριν ξεκινήσουν για διακοπές πρέπει να ζητήσουν από το γιατρό τους να τους γράψει, για να έχουν μαζί τους φάρμακα που πιθανόν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επειγόντως.
. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, όμως το μόνο που θα προστατεύσει τα παιδιά από τις κακές του επιδράσεις, είναι το να καλύπτουν το σώμα τους με ρούχα. Το καπελάκι μόνο δεν αρκεί. Τα πολύ μικρά σωστότερο είναι να κολυμπούν με μακό μπλουζάκι με μανικάκι και για τα μεγαλύτερα παιδιά το παιχνίδι στην παραλία να γίνεται με καλυμμένο το σώμα. Τα αντηλιακά από μόνα τους δεν είναι αρκετά.
Επειδή τελευταία γίνεται πολλή κουβέντα για τη δράση του ήλιου στην εμφάνιση του καταρράκτη, καλό είναι ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά να φοράνε άθραυστα, καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Και βέβαια, τα παιδιά πρέπει να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες που αυτή είναι ασθενέστερη (πολύ πρωϊνές ώρες και απογευματινές).
. Επειδή, σε περιπτώσεις πνιγμού, αναφέρονται συχνά άνθρωποι που επέζησαν ύστερα από πολλή ώρα που έμειναν στο νερό, αυτός που κάνει την ανάνηψη δίνοντας το φιλί της ζωής και κάνοντας συγχρόνως μαλάξεις στην καρδιά, δεν πρέπει να απογοητεύεται και πρέπει να συνεχίζει την προσπάθεια της ανάνηψης μέχρι τη μεταφορά του πνιγμένου στο νοσοκομείο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.