14 φρούτα και λαχανικά θωρακίζουν τον οργανισμό

Facebooktwitterpinterest

Διατροφικός θησαυρός είναι η φράουλα καθώς τα αντιοξειδωτικά της έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ οι πολυφαινόλες προστατεύουν τον εγκέφαλο

Φύλακες – άγγελοι της υγείας μας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη ακόμη και σοβαρών μορφών καρκίνου. Βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού, της όρασης και του αναπνευστικού.

Είναι τόσο πολύτιμα όσο μοναδικά είναι η γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους  παρουσιάζουμε  οκτώ εποχικά φρούτα και έξι λαχανικά, τα οποία παρέχουν αξεπέραστη απόλαυση και θωρακίζουν την υγεία.

Κεράσι

Στενή σχέση με την υγεία και τη σιλουέτα μας έχει το κεράσι. Το υπέροχο αυτό εποχικό φρούτο θεωρείται αντικαρκινικό, καθώς περιέχει ανθοκυάνη, η οποία συμβάλλει στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών. Η κατανάλωση κερασιών είναι πολλαπλά ωφέλιμη στην υγεία, καθώς -πέραν την ανθοκυάνης- είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3) και φυλλικό οξύ. Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και πρωτεΐνες. Οι φυτοστερόλες, που περιέχονται σε μεγάλες δόσεις στα κεράσια, συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η κατανάλωση κερασιών είναι ευεργετική για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Βοηθάει, επίσης, στη διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, του ήπατος και των νεφρών. Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν ανακουφίζουν από τους ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, ενώ η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών και τερηδόνας. Περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, ενώ ο σίδηρος βοηθά στην αναιμία. Τα κεράσια αυξάνουν έως και κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος και συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη. Εχουν μικρή θερμιδική απόδοση και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού.

Αχλάδι

Θεωρείται από τους Γάλλους ως ο «βασιλιάς των καρπών». Το αχλάδι είναι θρεπτικό και δροσιστικό. Οταν τρώγεται με άδειο στομάχι προκαλεί έκκριση σάλιου, διευκολύνοντας την πέψη. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν πυρετό, πάσχουν από αρθριτικά, έχουν πέτρες στους νεφρούς, αρτηριοσκλήρυνση, διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, αναιμία και δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του έχει καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες. Το έγχυμα των φύλλων της αχλαδιάς έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού, όπως κυστίτιδα και ουρολιθίαση.

Βερίκοκο

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, ενώ αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη Β3, σίδηρο, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Εχουν χαμηλή θερμιδική αξία (48 θερμίδες τα 2 βερίκοκα).

Βύσσινο

Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Θεωρείται ιδιαίτερα δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για το άσθμα, την αναιμία και τις αρθρίτιδες. Επίσης, ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και περιέχει ουσίες που βελτιώνουν τη μνήμη, την όραση και τη συγκέντρωση.

Ροδάκινο

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ζάχαρη, βιταμίνη C και Ε, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, συμβάλλει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι διουρητικό και υπακτικό. Συμβάλλει στη μείωση της LDL – χοληστερόλης και είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή, καθώς έχει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες. Αποτελείται κατά 89% από νερό, με αποτέλεσμα να ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα. Εχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό

Σταφύλι

Αντιμετωπίζει τα μικρόβια και συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, την πέψη, βελτιώνει τη σεξουαλική ικανότητα, περιορίζει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να αναστείλει την υπερτροφία του προστάτη. Το σταφύλι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση. Συμβάλλει στην επούλωση των ελκών και φέρεται να βελτιώνει την πνευματική διαύγεια. Ενα έως δύο ποτηράκια κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύκο

Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι φυτικές του ίνες συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά τα σποράκια μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού.

Φράουλα

Διατροφικός «θησαυρός» είναι η φράουλα, καθώς η βιταμίνη C, η ανθοκυάνη και τα υπόλοιπα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η ευεργετική της δράση δεν σταματά εκεί. Τα αντιοξειδωτικά της έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τον εγκέφαλο. Οι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τα μάτια. Η πηκτίνη συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης, ενώ το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το κάλιο και η βιταμίνη Κ βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία των οστών. Το μαγγάνιο προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το ιώδιο βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε νερό (90%), είναι ευεργετική για το ουροποιητικό σύστημα.

Κολοκυθάκια

Περιέχουν βιταμίνη C, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν στην καλή λειτουργία των τριχοειδών αγγείων, από τα οποία περνά το αίμα από την αρτηριακή στη φλεβική κυκλοφορία, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προλαμβάνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Περιέχει λουτεΐνη, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών, καθώς και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και ποτάσιο, που είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Κρεμμύδι

Μελέτες δείχνουν ότι οι θειούχες ενώσεις που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου, την ολική χοληστερόλη και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης. Οι ίδιες ενώσεις αποτοξινώνουν το έντερο και δρουν ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στον έλεγχο της κυτταρίτιδας. Είναι αποτελεσματικό στον βήχα, ενώ τα ξερά κρεμμύδια βοηθούν στον έλεγχο της ευρυαγγείας.

Μελιτζάνα

Εχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη σε μία ανθοκυανίνη που περιέχει (nasunin). Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ουσία προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο, το οποίο προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπών των εγκεφαλικών κυττάρων, προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους. Το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί να βοηθήσει άτομα με στρες. Η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που η έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνεπώς και του εγκεφάλου.

Σκόρδο

Εχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου και σεληνίου και σε συνδυασμό με την ουσία αλισίνη που περιέχει παρέχει ένα ευρύ φάσμα προστασίας από διάφορες παθήσεις. Μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Προλαμβάνει τον καρκίνο και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Πολύ γνωστή είναι η ιδιότητά του να μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά για το θέμα αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες.

Σπανάκι

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Περιέχει, επίσης, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και, φυσικά, φυτικές ίνες. Η βιταμίνη Κ έχει σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Ντομάτα

Πρόκειται για μία μοναδική τροφή σε περιεκτικότητα ωφέλιμων ουσιών. Αποτελείται κατά 94,5% από νερό, ενώ έχει μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης C, βιταμίνης Α και κιτρικών. Είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα, β – καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και στην αντιοξειδωτική ουσίας λυκοπένης, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο, ούτε κορεσμένα λίπη. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη μίας σειράς παθήσεων: Στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Αυξάνουν, παράλληλα, τη γονιμότητα και τη σεξουαλικότητα. Βοηθούν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος και την ομαλή καρδιακή λειτουργία. Μειώνουν το στρες και τις μυϊκές κράμπες. Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού, συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Προστατεύουν το αναπνευστικό και τα μάτια.

«Εθνος – Υγεία»

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.