Μολυσματικό κηρίο: Δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο στα παιδιά

Facebooktwitterpinterest

Το μολυσματικό κηρίο είναι η πιο συχνή βακτηριακή δερματική λοίμωξη στα παιδιά. Είναι μεταδοτική και συνήθως οφείλεται σε σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus). Το μικρόβιο αυτό μπορεί να υπάρχει στους ρώθωνες (ρουθούνια) και σπανιότερα στις μασχάλες και ανάμεσα στα δάχτυλα των υγιών ατόμων καθώς επίσης και στο δέρμα των ατοπικών παιδιών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες της λοίμωξης είναι οι μικροτραυματισμοί του δέρματος, οι νυγμοί εντόμων, το θερμό και υγρό κλίμα, η κακή σωματική υγιεινή και η στενή σωματική επαφή. Για τους λόγους αυτούς είναι πιο συχνό το καλοκαίρι στα παιδιά που έχουν τσιμπηθεί από κουνούπια και στα παιδιά που παίζουν μαζί σε παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις.

Οι βλάβες είναι αρχικά μικρές φουσκάλες με διαυγές υγρό που γρήγορα γίνεται θολερό. Όταν σπάσουν αφήνουν μια λεπτή κρούστα στο χρώμα του μελιού. Γύρω από αυτές το δέρμα είναι ερυθρό. Οι βλάβες χωρίς θεραπευτική αγωγή επεκτείνονται και παρουσιάζονται νέες σε άλλα σημεία του σώματος.

Η έγκαιρη επίσκεψη στο Δερματολόγο εξασφαλίζει τη σωστή θεραπεία για να αποφευχθεί η επέκταση της λοίμωξης και η μετάδοση της σε άλλα άτομα. Το μολυσματικό κηρίο χρήζει αντιβιοτικής αγωγής και προφυλακτικών μέτρων για την αποφυγή των υποτροπών του.

Ως γενικά μέτρα προφύλαξης προτείνεται η επιμελής σωματική υγιεινή, η πρόληψη νυγμών εντόμων με τη χρήση εντομοαπωθητικών αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους καθώς αυτοί αποτελούν πύλη εισόδου μικροβίων στο σώμα μας. Όταν τα παιδιά έχουν τσιμπήματα κουνουπιών διατηρείτε τα νύχια τους καλά κομμένα για να μην ξύνονται και συμβουλέψτε τα ως προς αυτό. Αντιμετωπίστε έγκαιρα τις δερματοπάθειες, ειδικά αυτές που αφορούν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (όπως ένα έκζεμα για παράδειγμα) καθώς τα μικρόβια μπορούν από εκεί να εισβάλουν στο σώμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.