Πρόβλημα με τα ούλα..

Facebooktwitterpinterest

Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στα ούλα.Όλοι μας προσέχουμε ιδιαίτερα τα δόντια μας.Τι γίνεται όμως όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα,όχι στα δόντια,αλλά στα ούλα μας?

  Τα ούλα στηρίζουν και προστατεύουν τα δόντια μας.Φυσιολογικά έχουν ροδοκόκκινο χρώμα.Ορισμένες φορές μπορεί να δούμε λίγο αίμα κατά το βούρτσισμα,ειδικότερα εαν έχουμε να βουρτσίσουμε πάνω από δύο μέρες.
Πόσο πρέπει να μας προβληματίζει η εμφάνιση αίματος κατά το βούρτσισμα;Είναι κάτι φυσιολογικό ή όχι;
Όταν τα ούλα μας είναι σε καλή κατάσταση,δηλαδή βουρτσίζουμε κάθε μέρα,πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο ή μια φορά το χρόνο τουλάχιστον(μην κουνας το κεφάλι αγαπητέ  αναγνώστη,είπαμε μια φορά το χρόνο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ),μια μικρή αιμορραγία από τα ούλα ειδικότερα εαν έχουμε να βουρτσίσουμε πάνω από δύο μέρες δεν πρέπει να μας προβληματίσει υπερβολικά.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται μάλλον σε ουλίτιδα,φλεγμονή των ούλων δηλαδή.Η ουλίτιδα,οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπολλείμματα των τροφών και η δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας προκάλεσαν κάποια μικρή βλάβη στα ούλα.Τα ούλα για να μας ειδοποιήσουν,εμας που δε βουρτσίζουμε βγάζουν αίμα.
Η αιμορραγία αυτή σταματάει δύο με τρείς μέρες από όταν ξεκινήσουμε να ξαναβουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας.
Να έχετε υπόψιν σας ότι πολλοί,όταν βλέπουν αιμορραγία στα ούλα,παρακάμπτουν εκείνη την περιοχή.
Αυτό είναι ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ.Ίσα ίσα εκεί που βλέπουμε ότι τα ούλα ματώνουν,πρέπει να βουρτσίζουμε πιο καλά,όχι πιο δυνατά.δεν θέλει κόπο,θέλει τρόπο!

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αυτή η αιμορραγία των ούλων δεν πρέπει να συγχέεται με την αιμορραγία που προκαλείται από το λάθος τρόπο βουρτσίσματος,που οδηγεί σε μηχανικό τραυματισμό των ούλων.

Η ουλίτιδα είναι πλήρως θεραπεύσιμη,δηλαδή από ουλίτιδα μπορεί να επανέλθουμε σε πλήρη υγεία.Στις περιπτώσεις όμως που δεν θεραπεύεται,τότε θα επιδεινωθεί,θα περάσει από τη φάση της χρόνιας ουλίτιδας και τελικά θα γίνει περιοδοντίτιδα.
Τι είναι η περιοδοντίτιδα?Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων,στην οποία τα μικρόβια ξεκινούν και καταστρέφουν το κόκαλο που στηρίζει τα ούλα.Με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν τη σταθερότητά τους,να μετακινούνται,να αρχίζουν να κουνιούνται και-πολύ αργότερα βέβαια και αν δεν έχει γίνει κάποια θεραπεία-να χρειάζεται να βγουν.Συνήθως συνοδεύεται και από κακοσμία στόματος και πόνο στα ούλα.
Στα πιο παλιά τα χρόνια(δηλαδή τέλη της δεκαετίας του 80) υπήρχε μια αρκετά “τρομοκρατική” διαφήμιση για την περιοδοντίτιδα στην ελληνική τηλεόραση την οποία και παραθέτω:

Το άλλο θέμα με την περιοδοντίτιδα είναι ότι όταν εμφανιστεί,ακόμα και να θεραπευτεί,το κόκκαλο που έχει χαθεί δεν ξαναβγαίνει, Δεν πάμε δηλαδή σε πλήρη υγεία,αλλά έχουμε θεραπευμένη περιοδοντίτιδα.
Η προαναφερθείσα διαφήμιση,παρά το τρομακτικό σενάριο και την “διαφημιστική υπερβολή” είχε πιάσει διάνα στον πυρήνα της. Δηλαδή η ουλίτιδα εαν παραμείνει χωρίς θεραπεία,γίνεται περιοδοντίτιδα,τα ούλα πέφτουν(γιατί χάνεται κόκαλο),τα δόντια ξεκινούν να κουνιούνται(γιατί δεν στηρίζονται από αρκετό κόκαλο) και τελικά πέφτουν.
Απλά η διαδικασία γίνεται σταδιακά.
Η θεραπεία μπορεί να γίνει και από το γενικό οδοντίατρο και από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο-περιοδοντολόγο. Συνήθως βέβαια οι περιοδοντολόγοι αναλαμβάνουν τις περιπτώσεις όπου θα χρειαστούν εκτεταμένη θεραπεία περιοδοντίτιδας και όχι τις απλές περιπτώσεις.
Ένα τελευταίο έχει να κάνει και με τον τρόπο κοστολόγησης των παραπάνω πράξεων,που δεν είναι ενιαίος,αλλά κατά πράξη και περίπτωση.
Τι εννοώ με αυτό; Άλλο πράγμα είναι ο απλός καθαρισμός και άλλο η θεραπεία ουλίτιδας ή η θεραπεία της περιοδοντίτιδας που προϋποθέτει περισσότερα ραντεβού.
Για τη θεραπεία της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας απαραίτητος είναι ο καθαρισμός αλλά δε σταματάει εκεί.
Στην ουλίτιδα συνήθως έχει άλλο ένα ραντεβού για να ολοκληρωθεί η θεραπεία των ούλων και μπορεί να περιλαμβάνεται καθαρισμό κάτω από τα ούλα με τοπική αναισθησία ,ενώ στην περιοδοντίτιδα γίνεται σιγουρα τοπική αναισθησία των ούλων και απομάκρυνση των μικροβίων και της πέτρας κάτω από τα ούλα.
Τα ραντεβού ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης και τις αντοχές του ασθενούς και μπορεί να είναι από δύο(άνω και κάτω γνάθος) έως τέσσερα(ανά μισή γνάθο).
Γι’αυτό μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο όταν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Μην το αφήνετε να χρονίσει.Δεν θα περάσει από μόνο του,μόνο θα γίνει χειρότερο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.