Τα ‘καλά’ στοιχεία της διατροφικής μου συμπεριφοράς

Facebooktwitterpinterest

Συνεχώς επικεντρωνόμαστε στο τι κάνουμε λάθος στη διατροφή μας: στο ότι τρώμε πολλά γλυκά, τρώμε μεγάλες ποσότητες που μας κάνουν να φουσκώνουμε, τρώμε αργά το βράδυ, δεν τρώμε φρούτα, δεν πίνουμε νερό και δεκάδες άλλες λανθασμένες διατροφικές τακτικές.

Αυτές οι σκέψεις, αν μη τι άλλο αποτελούν μέρος της αξιολόγησης της διατροφής μας και σίγουρα ένα απαραίτητο στάδιο που πρέπει να περάσουμε κατά το ξεκίνημα μιας προσπάθειας απώλειας βάρους ή βελτίωσης της διατροφής μας για λόγους υγείας και ευεξίας. Ωστόσο, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, μας αφήνουν με μια πικρή αίσθηση ανεπάρκειας του εαυτού, διότι τονίζουν την απόσταση της πραγματικής μας διατροφικής συμπεριφοράς από την ιδανική. Σκοπός της διατροφικής αλλαγής είναι η μείωση της απόστασης αυτής. Για να προχωρήσουμε όμως σε αυτή τη διαδικασία με όρεξη, ενθουσιασμό, και θετική διάθεση, χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα ευχάριστο κλίμα. Τι κάνουμε γι αυτό;

Αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία της διατροφής μας! Τις υγιεινές διατροφικές τακτικές που περιλαμβάνει η καθημερινή μας διατροφή, αλλά και τα όμορφα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές.

Πάρτε στυλό και χαρτί και καταγράψτε τα ‘καλά’ της διατροφής σας. Τα ‘κακά’ της διατροφής σας σίγουρα τα ξέρετε πολύ καλά, καθώς τα αναλογίζεστε πολλές φορές όταν τα κάνετε. Για παράδειγμα, όταν τρώτε μια ολόκληρη σοκολάτα μπορεί να σκεφτείτε ‘πήρα πολλές θερμίδες, άντε τώρα να τις κάψω, όλα τα λιπαρά της στην κοιλιά μου θα πάνε κτλ.’. Ποια είναι όμως τα ‘καλά’ της διατροφής σας; Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

Τα ‘καλά’ της διατροφής μου & τα συναισθήματα που μου δημιουργούν: 1. Τρώω πάντα πρωινό (αν και πολλές φορές είναι μια τυρόπιτα, ή μόνο ένας καφές με ένα βούτημα) – νιώθω καλά που έχω πάρει ενέργεια και που υπάρχει σαν γεύμα στην ημέρα μου 2. Δεν τρώω τηγανητά – νιώθω καλά που δεν επιβαρύνω τον οργανισμό μου με τρανς λιπαρά 3. Τρώω 2 φορές την εβδομάδα όσπρια – μου αρέσει που ενισχύω την υγεία μου προσφέροντάς μου αυτό το υγιεινό γεύμα
4. Περπατώ μέσα στην ημέρα, πηγαίνοντας για εξωτερικές δουλειές – νιώθω καλά που κινούμαι έστω και λίγο και βάζω τους μύες μου σε δράση.

Ένα παιδί δεν μεγαλώνει σωστά μονάχα με επιπλήξεις. Χρειάζεται επιβράβευση και ενίσχυση. Το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μας. Δεν μπορεί η διατροφή μας να είναι εντελώς χάλια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα καλά της, κατά την προσπάθεια μας να βελτιώσουμε τις λανθασμένες μας συνήθειες. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και αυξάνουμε την τάση μας για αυτοβελτίωση – κατά συνέπεια για βελτίωση και των διατροφικών μας συνηθειών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.