Πως να μειώσετε τον κινδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Facebooktwitterpinterest

Το να είναι ένας έφηβος πολύ υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη διάρκεια της εφηβείας του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μία μεγάλη νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και το λίπος γύρω από την κοιλιά αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο και οι ειδικοί προτρέπουν όπως τα αποφεύγουμε.

Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη μελέτη που αναδεικνύει την επίπτωση της παχυσαρκίας στους εφήβους, καθώς οι έως τώρα έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου είχαν, κυρίως, εστιασθεί στους ενήλικες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ (Σχολή Δημόσιας Υγείας-Τμήμα Επιδημιολογίας) και Ορέμπρο, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κάντορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 240.000 άνδρες επί μία περίοδο έως 35 ετών, αρχής γενομένης από την ηλικία των 16 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παραπανίσια κιλά στην εφηβεία περίπου διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά τη μέση ηλικία. Οι πολύ υπέρβαροι νέοι (δείκτης σωματικής μάζας 27 έως 30) έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τους συνομήλικούς τους με κανονικό βάρος. Η πιθανότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη (2,4 φορές) για τους παχύσαρκους νέους (με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 30).

Πηγή – ΑΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.