Διατήρηση γονιμότητας στον άνδρα

Facebooktwitterpinterest
Κάθε άνδρας που θα διαγνωσθεί με καρκίνο έχει αναφαίρετο διακαιώμα να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για διατήρηση της γονιμότητάς του.  Είναι υποχρέωση τόσο του ογκολόγου να τον ενημερώσει για την ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων πρίν την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο,  όσο και των ιατρών αναπαραγωγής να του δώσει άμεσα τη δυνατότητα να καταψύξει σπερματοζωάρια ή ορχικό ιστό.

Η θεραπεία για καρκίνο σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα. Αν πρόκειται για ανδρολογικό καρκίνο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου αλλά μπορεί να κριθεί αναγκαία και η απομάκρυνση των όρχεων.

Οι επιλογές πριν από την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο, είναι:

  • η κατάψυξη σπέρματος μετά από εκσπερμάτιση,
  • η κατάψυξη ορχικού ιστού,

Αν πρέπει να λάβετε θεραπεία για καρκίνο που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, πρέπει να έρθετε άμεσα σε επαφή με τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής και να προχωρήσετε σε κατάψυξη σπέρματος πριν την έναρξη των θεραπειών για τον καρκίνο.

Η κατάψυξη σπέρματος είναι μια πολύ εύκολη και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας στον άνδρα. Το κατεψυγμένο σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί αναλοίωτο για πολλά χρόνια και όταν αποψυχθεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η συλλογή γίνεται στον κατάλληλο ιδιωτικό χώρο στη μονάδα εξωσωματικής του ΜΗΤΕΡΑ.

Αν δεν είναι δυνατό να γίνει συλλογή σπέρματος με αυνανισμό (κατάσταση υγείας του ασθενούς, ψυχολογικοί λόγοι κ.α),  τότε είμαστε σε θέση να συλλέξουμε σπέρμα από τους όρχεις χειρουργικά, χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Αυτό ονομάζεται βιοψία όρχεων και πραγματοποιείται στη μονάδα εξωσωματικής του ΜΗΤΕΡΑ υπό ελαφρά αναισθησία.

Το σπέρμα που θα συλλεγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταψυχθεί στους -196oC. Αυτό το σπέρμα αργότερα θα χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία εξωσωματικής με μικρογονιμοποίηση ICSI [link]. Περίπου 25% -50% των σπερματοζωαρίων θα επιβιώσουν από την διαδικασία της κατάψυξης και μπορούν να αποθηκευθούν για πολλά χρόνια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.