Παθήσεις πρωκτού

Facebooktwitterpinterest
ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ
Είναι μια οξεία λοίμωξη με συλλογή πύου, που προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή  γύρο από τον πρωκτό. Η λοίμωξη ξεκινά από μία  κρύπτη που  βρίσκεται μέσα στο βλεννογόνο του πρωκτού στην περιοχή της  οδοντωτής γραμμής.

Είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξεως και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση με ευρεία παροχέτευση στο σημείο κλιδασμού. Μετά την χειρουργική αντιμετώπιση το τραύμα επουλώνεται και η εξέλιξη σε περιεδρικό συρίγγιο είναι αρκετά πιθανή
ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ
Ενα περιεδρικό απόστημα που έχει εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση οδηγείται στην δημιουργία ενός περιεδρικό συριγγίου, δηλαδή μια επικοινωνία ( μια σήραγγα) του πρωκτού με το δέρμα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή πύου από το εξωτερικό δερματικό στόμιο.
Στην πλειονότητα τα περιεδρικά συρίγγια είναι απλά, όσο αφορά την θέση και την πορεία τους, σε επιπλεγμένες περιπτώσεις υπάρχει δυσχέρεια στην αναγνώριση της πορεία του συριγγίου, σε αυτές της περιπτώσεις ο προεγχειριτικός έλεγχος με Μαγνητική Τομογραφία εντοπίζει την πορεία και χαρτογραφεί την χειρουργική προσπέλαση.
Η θεραπεία είναι χειρουργική όπου και απαιτείται η αφαίρεση του συραγγώδουςς πόρου, αμιγώς, από το έσω έως το έξω στόμιο, με ιδιαίτερη προσοχή για την διαφύλαξη των μυών του σφιγκτήρα.
ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ
Είναι μία γραμμοειδής λύση της συνέχειας του επιθηλίου στο κατώτερο τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα. Με κύριο σύμπτωμα τον έντονο πόνο κατά την κένωση και αμέσως μετά από αυτήν.
Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
Η οξεία ραγάδα χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία που διαρκεί έως ένα μήνα. και συνήθως η ραγάδα είναι αβαθής και για αυτό η αντιμετώπιση είναι κυρίως συντηρητική (με υπακτικά , αναλγητικά ή ακόμη και με υαλουρονικό οξύ “Botox”).
Στην χρόνια ραγάδα η συμπτωματολογία έχει διάρκεια μεγαλύτερη από ένα μήνα,  όπου η λύση του επιθηλίου είναι πιο  βαθιά.
Διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν εμφανίζεται σε υγιή πρωκτικό σωλήνα και σε δευτεροπαθή πιο σπάνια, όπου εμφανίζεται σε Νόσο Crohn, σύφιλη, λευχαιμία κ.α.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πιο αποτελεσματική και αυτό πάντα με την βοήθεια της τεχνολογίας όπως η χρήση του R/F ή του LASER.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.