«Κλειδί» υγείας και θεραπειών το έντερο μας

Facebooktwitterpinterest

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερο μας επηρεάζουν κάθε πτυχή της υγείας μας, ακόμα και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, λένε οι ερευνητές. Ο καθηγητής Simon Carding, ο οποίος διευθύνει πρόγραμμα για την υγεία του εντέρου στο βρετανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας, δήλωσε:

«Το ανθρώπινο έντερο είναι ο εσωτερικός πυρήνας της ζωής. Εκεί κατοικούν εκατοντάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Είναι δεκαπλάσια από όλα τα κύτταρα που συνθέτουν το σώμα μαζί! Όμως, αυτά οι βακτήρια δεν μας κάνουν κακό, αντίθετα εργάζονται για να μας κρατήσουν υγιείς».

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφήςκαθιστά τα μικρόβια πιο ποικιλόμορφα και βελτιώνει την υγεία. Αλλά η πρόσληψη των υγιών βακτηρίων έχει μειωθεί καθώς οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πίτσες, πίτες και δημητριακά. Ο καθηγητής Carding του East Anglia University, δήλωσε: «Οι αλλαγές αυτές συνδέονται όλο και περισσότερο με μια σειρά χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο».

Μελετώντας την συμπεριφορά του εντέρου, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες προσαρμοσμένες θεραπείες, πρόσθεσε ο καθηγητής. Οι επιστήμονες, επίσης, εργάζονται για τη μετακίνηση υγιών βακτηρίων από έναν δότη σε έναν άρρωστο ασθενή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια C-diff μπορούν να θεραπευτούν με τέτοιες μεταμοσχεύσεις. Ο καθηγητής Carding πιστεύει ότι πολλές ασθένειες μπορούν να «βελτιωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν» από μια τέτοια βακτηριακή ανταλλαγή. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα fast food σκοτώνουν τα μικρόβια που μας βοηθούν να παραμείνουμε αδύνατοι και για αυτό αυξάνεται το επίπεδο παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Τα προβιοτικά

Aν και για τους περισσότερους τα μικρόβια ισοδυναμούν με «κακούς» μικροοργανισμούς που καταστρέφουν την υγεία μας, υπάρχουν και… «καλά» μικρόβια. Zουν στο έντερό μας και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού, ενώ υπάρχουν και μέσα σε τρόφιμα, όπως, για παράδειγμα, στο γιαούρτι. Oι ειδικοί ανακάλυψαν τους «καλούς» αυτούς μικροοργανισμούς -τα προβιοτικά- και προχώρησαν στη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων, εμπλουτισμένων με επιπλέον ζωντανά μικρόβια. Έτσι, καταναλώνοντας γιαούρτι ή γάλα, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τον οργανισμό μας και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες παθήσεις.

Mια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Eπιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Tαυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, σταματούν και τη διάρροια που προκαλείται από τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, ιδίως σε παιδιά.

Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαταράσσεται η εντερική μικροχλωρίδα και η κατανάλωση προβιοτικών είναι σημαντική για την επαναφορά της ισορροπίας της.

H κατανάλωση προβιοτικών θεωρείται ότι συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι τα προβιοτικά επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα.

Πέντε τροφές για το έντερο μας!

Οι παρακάτω 5 τροφές μπορούν να μας εγγυηθούν ηρεμία στην περιοχή του εντέρου και μια… καλύτερη κοιλιά έσω κι έξω.
Γιαούρτι: Το γιαούρτι με τα προβιοτικά του παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου, ειδικά όταν λαμβάνουμε αντιβιώσεις που «σκοτώνουν» τα ωφέλιμα βακτήρια της περιοχής. Πέραν αυτού, περιέχει 15-20 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 170 γραμμάρια γιαουρτιού και τα αμινοξέα του δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό.

Πορτοκάλι: Πέραν της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό, οι διαλυτές φυτικές ίνες του πορτοκαλιού ζυμώνονται από τα στομαχικά βακτήρια και κάποια από τα υποπροϊόντα της διαδικασίας βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Φροντίστε, όμως, για να λάβετε τα οφέλη του στο μέγιστο, να το τρώτε ολόκληρο, με όλες τους τις φυτικές ίνες, οι οποίες όταν το στύβουμε χάνονται.

Αγκινάρες: Οι αγκινάρες είναι εν δυνάμει πρεβιοτικά, περιέχουν δηλαδή θρεπτικά συστατικά που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια και ευνοούν την ανάπτυξή τους εντός του πεπτικού συστήματος –για να μην αναφερθούμε στο πόσο θρεπτικές είναι, στην αντιοξειδωτική τους δράση και στις φυτικές τους ίνες. Αν δυσκολεύεστε να τις καταναλώσετε λόγω… παιδικών τραυμάτων, δοκιμάστε άλλες ανάλογες τροφές με παρόμοια δράση, όπως οι φακές, τα σπαράγγια, οι μπανάνες κ.ά.

Κεφίρ: Πρόκειται για ένα σύνθετο μείγμα μικροοργανισμών που παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Μοιάζει με γιαούρτι που… πίνεται και περιέχει ολιγοσακχαρίτες, δηλαδή σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Όπως καταλαβαίνετε, όσο τα ωφέλιμα βακτήρια ζουν… ευτυχισμένα στο έντερό μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε την υγεία του. Προτιμήστε να καταναλώνετε το κεφίρ κρύο, αντί να το ζεσταίνετε, καθώς η ζέστη μπορεί να μειώσει την αξία και τη δράση του.

Μαύρη σοκολάτα: Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά πράγματι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της περιοχής. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα, κάποια ωφέλιμα βακτήρια τρέφονται με σοκολάτα, ενώ κάποια από τα θρεπτικά της συστατικά που απορροφούνται από τον οργανισμό μας, μειώνουν τις πιθανότητες φλεγμονής του καρδιαγγειακού ιστού, μειώνοντας μακροπρόθεσμα και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Προτιμήστε τις μαύρες σοκολάτες που αποτελούνται κατά τουλάχιστον 70% από κακάο και απολαύστε γεύση και οφέλη.

http://ht.ly

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.