Κιρσοί: Αντιμετωπίστε τους οριστικά και ανώδυνα!

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να διαπιστώσετε ότι οι κιρσοί δεν… ταλαιπωρούν μόνο τα δικά σας πόδια. Μια ματιά στα εκτεθειμένα πόδια των ανθρώπων που κυκλοφορούν στο δρόμο αρκεί για να πιστέψετε πως το πρόβλημα είναι τόσο κοινό όσο πραγματικά λένε και τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά 3 στους 10 υποφέρουν εξαιτίας των διογκωμένων φλεβών.

Αν και η τελική διάγνωση γίνεται αποκλειστικά από αγγειοχειρουργό και μετά από τη διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου με triplex όλοι πλέον συμφωνούν πως οι κιρσοί είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης θεραπείας καθώς είναι μια σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση και επιπρόσθετα «παραμονεύει» μια πιθανή θρόμβωση.
Τι ακριβώς κάνει η θεραπεία των κιρσών;

Η ριζική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την καταστροφή της κύριας φλέβας που έχει ανεπάρκεια, δηλαδή της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, και την αφαίρεση των κιρσών.

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η αποκατάσταση των κιρσών με την ενδοαυλική θεραπεία Laser είναι πολλά σε σχέση με την παλαιά κλασική χειρουργική αποκατάσταση η οποία έδινε σημαντικά ποσοστά υποτροπίων σε πολλές περιπτώσεις ασθενών και εντός της πρώτης πενταετίας .
Ενδοαυλική θεραπεία με Laser : ασφάλεια, επιτυχία στο αποτέλεσμα, ελάχιστος πόνος

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν είναι και τόσο νέα θεραπεία όσο πιστεύεται στην Ελλάδα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τουλάχιστον μια πενταετία. Η επιτυχία της μεθόδου καθώς και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των αριθμών σαφηνεκτομών (της κλασσικής επέμβασης) που διενεργούνται στις Η.Π.Α τα τελευταία χρόνια.
Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική εκδοχή της κλασσικής σαφηνεκτομής. Η επέμβαση περιλαμβάνει την καταστροφή, εξάχνωση της κύριας φλέβας με απ’ευθείας εφαρμογή ενέργειας Laser στον αυλό και το τοίχωμα της φλέβας, μέσω ενός Laser καθετήρα υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος εισάγεται στην φλέβα μετά από παρακέντηση στην περιοχή του γόνατος. Η παρακέντηση, όπως και όλη η επέμβαση πραγματοποιείται με διεγχειρητική υπερηχογραφική καθοδήγηση – δηλαδή με τη βοήθεια υπερήχων απεικονίζεται όλη η περιοχή της επέμβασης, κάτι που αυξάνει δραματικά την τεχνική επιτυχία και την ασφάλεια της τεχνικής.
Πως γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση έχει αρκετά στάδια, εισαγωγή στην φλέβα, τοποθέτηση του Laser καθετήρα στο σωστό σημείο, έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ενεργοποίηση και απόσυρση του Laser καθετήρα με συγκεκριμένη ταχύτητα και εξάχνωση της φλέβας. Η επέμβαση συνδυάζεται με ταυτόχρονη αφαίρεση των κιρσών με την τεχνική των μικρο-φλεβεκτομών. Στην περιοχή του δέρματος στα σημεία που βρίσκονται οι κιρσοί γίνεται έκχυση ειδικού τοπικού αναισθητικού διαλύματος και ακολουθεί η αφαίρεση του κιρσού μέσα από μια μικρή οπή διαμέτρου, συνήθως, ενός χιλιοστού. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί στο ακέραιο τον ελάχιστα επεμβατικό χαρακτήρα της επέμβασης και εκτός από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση, μειώνει δραματικά και την μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς.
Τοπική αναισθησία

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιείται ακόμη και με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας αποκλειστικά. Πράγματι, οι συγκεκριμένες θεραπείες στις Η.Π.Α. σπάνια πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο – στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζονται σε περιβάλλον ιατρείου, με την χορήγηση τοπικής αναισθησίας και μόνο.

Παρ’όλα αυτά, υπάρχει η επιλογή της κλινικής, όπου γίνεται ταυτόχρονα χορήγηση ήπιας μέθης, αγχολυτικού κυρίως χαρακτήρα για μέγιστη άνεση του ασθενούς. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της θεραπείας με τις ελάχιστες απαιτήσεις για αναισθησία μας έχει επιτρέψει την εφαρμογή της σε ασθενείς οι οποίοι είχαν σημαντικά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση γενικής και περιοχικής αναισθησίας, όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθενείς με μεταμοσχευμένο ήπαρ κλπ.

Η μέθη χορηγείται από την έμπειρη αναισθησιολογική μας ομάδα. Ο ασθενής μπορεί και σηκώνεται αμέσως μετά το χειρουργείο, χωρίς αίσθημα ζάλης και μπορεί να φάει και να πιεί.
Μπορείτε να επιστρέψετε ακόμη και στην εργασία σας

Δεν έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή Laser για τη θεραπεία των κιρσών. Έχουμε αντιμετωπίσει φλέβες ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, φλέβες με ανευρυσματικές διατάσεις και φλέβες με παλαιότερη θρομβοφλεβίτιδα με την ίδια επιτυχία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι απόλυτη αντένδειξη για την εφαρμογή Laser είναι μόνο η οξεία θρομβοφλεβίτιδα. Ακόμη κι αν η φλέβα γίνεται επιφανειακή σε μικρό μήκος από την σαφηνομηριαία συμβολή, η διενέργεια Laser δίνει τη δυνατότητα αποφυγής διενέργειας χειρουργικής τομής, αποφεύγοντας την ανάπτυξη νεοαγγείωσης, την χορήγηση γενικής αναισθησίας και τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από την θεραπεία των κιρσών με Laser είναι ελάχιστος. Οι ασθενείς περπατάνε αμέσως και εξέρχονται του νοσοκομείου μετά από περίπου μια ώρα από το τέλος της επέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνουν ούτε απλό παυσίπονο το βράδυ μετά το χειρουργείο. Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος καθώς και η έλλειψη συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χορήγηση μέθης, όπως ναυτία, επιτρέπουν την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Η παντελής έλλειψη χειρουργικών τομών οδηγεί σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά την πάροδο λίγων μηνών από την επέμβαση, τα σημεία όπου έγιναν οι οπές είναι πια δυσδιάκριτα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες ασθενείς.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με Laser είναι τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής μετά το αρχικό χειρουργείο, ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον κλασσικό τρόπο αντιμετώπισης. Ακόμη και αν συμβεί υποτροπή, αυτή έχει συνήθως να κάνει με την επανασυρραγγοποίηση της φλέβας που υποβλήθηκε σε Laser και η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά εύκολη, είτε με έκχυση σκληρυντικού αφρού στο ιατρείοή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, με επανάληψη του Laser σε αντίθεση με τις υποτροπές του κλασσικού τρόπου θεραπείας οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία νεοαγγείωσης και την ανάπτυξη ενός άναρχου φλεβικού δικτύου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.