Ψωρίαση στα νύχια

Facebooktwitterpinterest

Η ψωρίαση είναι μία μη μεταδοτική δερματική νόσος η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές, μία εκ των οποίων είναι η ψωρίαση στα νύχια ή ψωριασική ονυχία.

Η συγκεκριμένη μορφή ψωρίασης εμφανίζεται στο 25-50% των ασθενών με ψωρίαση δέρματος και σχετίζεται με την ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι πιο συχνή σε ηλικίες άνω των 40 ετών ενώ η προσβολή των ονύχων είναι πιο σοβαρή στην ψωρίαση τύπου I, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Ψωρίασης, του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.
Οι λόγοι εμφάνισης της ψωρίασης στα νύχια δεν είναι εντελώς άγνωστοι – φαίνεται πως είναι ένας συνδυασμός γενετικής, ανοσολογικού και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ψωρίαση, σε όλες τις μορφές, είναι συχνά κληρονομική και όταν υπάρχει κληρονομικότητα από τη μία πλευρά τα παιδιά έχουν 16-25% πιθανότητα να παρουσιάσουν τη νόσο, ενώ όταν έχουν κάποια μορφή ψωρίασης και οι δύο γονείς το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 75%.

Τα συμπτώματα της ψωριασικής ονυχίας:

• Αποχρωματισμός κίτρινος ή κόκκινος που μοιάζει με σταγόνα λαδιού ή αίματος κάτω από την επιφάνεια του νυχιού.

• Εντυπώματα, μικρές «τρυπούλες», στην επιφάνεια ή στη βάση του νυχιού/

• Γραμμές κατά μήκος των νυχιών (κυρίως εγκάρσιες και όχι από τη βάση προς την άκρη).

• Λευκά σημάδια στην επιφάνεια του νυχιού, γνωστά και ως λευκονυχία.

• Πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του νυχιού.

• Απώλεια του νυχιού. Αυτό ονομάζεται ονυχόλυση και σημαίνει ότι το νύχι ξεκολλάει από το δέρμα κάτω του. Συνήθως αυτό ξεκινάει από την άκρη του νυχιού και εκτείνεται προς τη ρίζα.

• Εύθραυστα νύχια. Τα νύχια μπορεί να είναι αδύναμα και να σπάνε εύκολα επειδή οι δομές τους δεν είναι υγιείς.

• Ερυθρότητα στο ανοιχτόχρωμο τόξο στη βάση του νυχιού. Συμβαίνει όταν συμφορίζονται τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος κάτω από το νύχι.

• Αρθρίτιδα των δαχτύλων μαζί με αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών. Στο 53-86% των ανθρώπων με ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζονται και τα νύχια.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Ακόμη κι αν οι αλλαγές σε ένα ή σε περισσότερα νύχια σας δεν είναι σαν αυτές που περιγράφονται πιο πάνω, κάθε αλλαγή στην εμφάνιση, ποιότητα, υφή και αίσθηση των νυχιών θα πρέπει να εξετάζεται από το γιατρό καθώς μπορεί να υποδεικνύει την αρχή κάποιας πάθησης, διατροφικής έλλειψης ή να οφείλεται σε μυκητίαση.

Υπάρχει θεραπεία

Όχι, με τη μορφή της ίασης. Ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη βελτίωση της εμφάνισης και της λειτουργικότητας των νυχιών.

http://www.capitalhealth.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.