Το νάτριο στο αδυνάτισμα

Facebooktwitterpinterest

Το νάτριο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών του σώματός μας.

Μαζί με το χλώριο αποτελεί το αλάτι, το οποίο, όσον αφορά το θέμα του αδυνατίσματος, είναι γνωστό κυρίως για τις κατακρατήσεις που προκαλεί μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων. Ας αναλύσουμε τη δράση του νατρίου στον οργανισμό μας και το ρόλο που αυτό παίζει στο αδυνάτισμα.

Λαμβάνουμε νάτριο όχι μόνο από το αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά μας αλλά και από τρόφιμα αλμυρά ή ακόμη και από άλλα που δεν είναι τόσο αλμυρά στη γεύση, περιέχουν όμως ποσότητες νατρίου. Μάλιστα το 80% της σύγχρονης διατροφής προέρχεται από τα τρόφιμα και όχι από το επιτραπέζιο αλάτι.
Ποια είναι τα τρόφιμα αυτά;
Τα πιο συνηθισμένα: τυριά, αλλαντικά, φαγητό εκτός σπιτιού όπως σουβλάκια και πίτσες, τυρόπιτες, φαγητό εστιατορίου, έτοιμα γεύματα από το σούπερ μάρκετ, συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές όπως γαριδάκια, πατατάκια αλλά ακόμη και μπισκότα ή κρουασάν αλλά και διάφορες έτοιμες σάλτσες όπως η μαγιονέζα, η μουστάρδα, το κέτσαπ.

Είναι εμφανές ότι ακόμη και αν δεν προσθέτετε στο φαγητό σας πολύ αλάτι, εάν συχνά παραγγέλνετε φαγητό από fast food ή βγαίνετε για φαγητό ή η διατροφή σας περιέχει αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αυτά που προαναφέραμε, τότε πιθανότατα καταναλώνετε πολύ νάτριο.

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου, εκτός από το γεγονός ότι είναι επιβαρυντικές για την υγεία καθώς συνδέονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την οστεοπόρωση και με προβλήματα των νεφρών, δυσκολεύουν τη διαδικασία του αδυνατίσματος.
Με ποιόν τρόπο; Το νάτριο προκαλεί κατακράτηση νερού, συγκρατεί δηλαδή ποσότητες νερού στο σώμα, και έτσι αυτό εφόσον δεν αποβάλλεται δημιουργεί φουσκώματα, πρηξίματα και δυσφορία.
Ως αποτέλεσμα, παρόλο που ακολουθείτε με συνέπεια το πρόγραμμά σας για απώλεια βάρους, βλέπετε τη ζυγαριά ‘κολλημένη’. Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο είναι μία τις πιθανές αιτίες και αυτό θα το διαπιστώσετε εάν κάνετε μία ανασκόπηση της διατροφής σας των προηγούμενων ημερών. Η λύση είναι να μειώσετε τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο και να αυξήσετε το νερό που πίνετε ώστε να αποβληθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό σας. Να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ νερό πίνετε τόσο λιγότερες κατακρατήσεις θα κάνει το σώμα σας και το αντίστροφο.

Το νάτριο αποτελεί σημείο-κλειδί στη γρήγορη απώλεια βάρους που παρατηρείται στην αρχή κάθε δίαιτας αδυνατίσματος και μπορεί να φτάσει τα 2-3 κιλά, καθώς και στο αίσθημα του ‘ξεφουσκώματος’ των πρώτων ημερών.
Ξεκινώντας κάποιος τη δίαιτα πίνει πολύ νερό, τρώει πιο φυσικές τροφές δηλαδή σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά – ελαφριά και όχι πολύ αλατισμένα, αποφεύγει τα σνακ που είναι πλούσια σε νάτριο (πατατάκια, μπισκότα, τυρόπιτες) και το φαγητό εκτός σπιτιού. Τα νέα αυτά στοιχεία της διατροφής του χαρακτηρίζουν μια διατροφή χαμηλότερη σε νάτριο και έτσι αποβάλλεται το περιττό νερό και η σημαντικότερη αιτία κατακράτησής του – το νάτριο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.