Τρώω ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνω?

Facebooktwitterpinterest

Η γυμναστική έχει μπει στη ζωή μας, τα τελευταία χρόνια, ως μέσο απώλειας βάρους και σχηματισμού ενός καλλίγραμμου σώματος. Αυτό πολλές φορές μας κάνει να υπερεκτιμούμε τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω αυτής μας της δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να τον φορτώνουμε με περιττές θερμίδες.

Η ενέργεια που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της κάθε άσκησης, εξαρτάται από την έντασή της, τη διάρκεια που ασκούμαστε, το σωματικό μας βάρος, το φύλο και την ηλικία μας.

Ο παρακάτω πίνακας μας παρουσιάζει την ενέργεια που καταναλώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο βάρους περίπου 70 κιλών.

Δραστηριότητα
Χρόνος
Θερμίδες
Ποδήλατο
7 λεπτά
50 kcal
Χορός
56 λεπτά
56 kcal
Yoga
17 λεπτά
50 kcal
Περίπατος
6 λεπτά
54 kcal
Κυνηγητό
12 λεπτά
57 kcal
Γκολφ
10 λεπτά
54 kcal
Βόλεϊ
6 λεπτά
57 kcal
Ποδόσφαιρο
10 λεπτά
79 kcal
Πατίνια
4 λεπτά
54 kcal
Μπάσκετ
6 λεπτά
54 kcal

Πολλοί αναρωτιούνται το γρήγορο περπάτημα (jogging) είναι καλύτερο ή το τρέξιμο (sprint)?
Το κάθε ένα από αυτά εξασκεί διαφορετικά το σώμα. Το jogging αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στην απώλεια του συνολικού μας λίπους, ενώ στο sprint εξασκείται κυρίως η μυϊκή μας δύναμη και αντοχή, ενδυναμώνοντας τα κάτω άκρα.

Οι δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται αερόβιες (jogging, aerobic, χορός, ποδόσφαιρο, ποδήλατο σε ευθεία κ.λ.π) ενεργοποιούν ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιείται ομοιόμορφα και να ενισχύεται η απώλεια λιπώδους ιστού.

Από την άλλη πλευρά, όσες δραστηριότητες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες προκαλούν σύσφιξη της περιοχής (βάρη, ποδήλατο σε ανηφόρα κ.λ.π)  και ονομάζονται αναερόβιες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν ενέργεια.

Σε όλες τις δραστηριότητές μας καταναλώνουμε ενέργεια, διαφοροποιείται όμως ο τρόπος που η κάθε μια επιδρά πάνω μας. Ανάλογα λοιπόν με το τι επιδιώκουμε για το σώμα μας, πρέπει να επιλέξουμε την άσκηση που καλύπτει τις απαιτήσεις μας.

Προσοχή όμως, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε διατροφικά, επειδή κινούμαστε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, καθώς η κακή διατροφή, μπορεί να αναιρέσει όλη μας την προσπάθεια. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να συνδυάζουμε μια ισορροπημένη διατροφή με συστηματική άσκηση για το βέλτιστο αποτέλεσμα, υγείας και ευεξίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.