Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ

Facebooktwitterpinterest

Το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι κάτι που συχνά οι γονείς αποφεύγουν, ή αναβάλλουν εξαιτίας της αμηχανίας τους. Το άγχος γύρω από αυτές τις συζητήσεις είναι κάτι φυσικό και αναμενόμενο, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να το παραδεχτείτε ανοιχτά στο παιδί διατηρώντας την αίσθηση του χιούμορ σας και τονίζοντας ότι παρόλα αυτά είναι μια συζήτηση που θέλετε να κάνετε μαζί του.

Η ενημέρωση του παιδιού για το σώμα του, τη σεξουαλική ευχαρίστηση και υγεία είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια αλλά και τη δυνατότητα του να δημιουργήσει υγιείς ερωτικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή του. Προκειμένου να κάνουν σωστές επιλογές σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά τα παιδιά χρειάζονται πληροφορίες και καθοδήγηση από τους γονείς καθώς μπορεί να μπερδευτούν από όσα ακούν και βλέπουν, για παράδειγμα στα μέσα ενημέρωσης και το ίντερνετ.

Ξεκινήστε νωρίς

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού από μικρή ηλικία, ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι το σώμα και η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν αποτελούν ταμπού και να αποφύγετε την αμηχανία μιας εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην εφηβεία. Ασφαλώς, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που οι ερωτήσεις των παιδιών σας μπορεί να σας εκπλήξουν ή ακόμη και να σας σοκάρουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο απλώς πείτε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε εκείνη τη στιγμή αλλά θα ενημερωθείτε και θα επανέλθετε στο ζήτημα. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να τηρήσετε την υπόσχεση σας!

Δώστε κατάλληλες πληροφορίες σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού χρησιμοποιήστε λέξεις που είναι οικείες και κατανοητές. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί και τι θέλει να μάθει χωρίς να το φορτώνετε με επιστημονικές εξηγήσεις. Υπάρχουν πολλές εικονογραφημένες εκδόσεις για παιδιά και εφήβους που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα σωστά λόγια αλλά και να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Ήδη από την ηλικία των 3 ετών μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδί τις σωστές ονομασίες για τα γεννητικά του όργανα (π.χ. «αυτό είναι το πέος σου» ή «αυτό είναι ο κόλπος σου») και να το βοηθήσετε να καταλάβει τις διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια. Στα 5 του χρόνια μπορούμε να εξηγήσουμε ότι «τα μωρά γεννιούνται από τον σπόρο του μπαμπά που ενώνεται με ένα αυγό στην κοιλιά της μαμάς», αλλά στα 8 το παιδί μπορεί επιπλέον να ρωτήσει πώς μπαίνει εκεί αυτός ο σπόρος. Τότε μπορούμε να πούμε ότι «η φύση έκανε το αντρικό και το γυναικείο σώμα να ταιριάζουν σαν κομμάτια ενός πάζλ. Όταν το πέος και ο κόλπος ενώνονται, ο σπόρος του μπαμπά (ή σπέρμα) βγαίνει από το πέος του και κολυμπάει μέχρι το αυγό της μαμάς (ή ωάριο) μέσα στην μήτρα της. Μετά το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα της μαμάς για 9 μήνες, ώσπου να είναι έτοιμο να γεννηθεί.»

Με ένα παιδί στα 11 ίσως χρειαστεί να μιλήσουμε για το πώς ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται και μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν σεξ. Επίσης, στην εφηβεία χρειάζεται να μιλήσουμε για τις αλλαγές του σώματος, την περίοδο, τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους προφύλαξης καθώς και για τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε μια ερωτική σχέση και το δικαίωμα του εφήβου να αρνηθεί τη σωματική επαφή ώσπου να νιώσει έτοιμος.

Ξεκινήστε εσείς τη συζήτηση

Αν το παιδί δεν κάνει ερωτήσεις, προσπαθήστε να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση με αφορμές από την καθημερινή ζωή όπως μια ερωτική σκηνή σε μια ταινία, ή η εγκυμοσύνη κάποιας γυναίκας από το περιβάλλον σας. Μπορείτε να πείτε «Πρόσεξες ότι η κοιλιά της Μαρίας μεγάλωσε; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι έγκυος και το μωρό μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά της. Ξέρεις πώς βρέθηκε εκεί το μωρό;» και να αφήσετε τη συζήτηση να εξελιχτεί φυσικά.

Μην περιορίζετε τη συζήτηση στο σεξ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αφορά αποκλειστικά τη μετάδοση πληροφοριών γύρω από το σεξ αλλά κυρίως τη μετάδοση μηνυμάτων και προσωπικών αξιών γύρω από τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως μια ερωτική σχέση περιλαμβάνει επίσης αγάπη, οικειότητα, σεβασμό και ευθύνη. Συζητήστε τα υπέρ και τα κατά των επιλογών και τις συνέπειες των πράξεων τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.