Oι κοντοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες

Facebooktwitterpinterest

Τελευταία, φαίνεται ότι το θέμα «ύψος και καρδιοπάθειες» βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Εδώ και μισό αιώνα, μεμονωμένες παρατηρήσεις ανέφεραν ότι το ύψος του σώματος έχει σχέση με διάφορες παθήσεις της καρδιάς.

Προ δεκαετίας μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Archives of Internal Medicine» έδειξε ότι η απώλεια ύψους στη γεροντική ηλικία σχετίζεται με την επιβίωση του ανθρώπου. Για εκείνους που χάνουν πάνω από 3 εκατοστά ύψους, παρατηρείται συγκριτική αύξηση της θνητότητας κατά 64%, με το 42% να αποδίδεται σε καρδιακή προσβολή.

Η αιτία αποδόθηκε στη συνολική αποδόμηση του οργανισμού λόγω του γήρατος που εκφράζεται παράλληλα από την οστεοπόρωση και την ελάττωση της μυϊκής μάζας, δύο παράγοντες αναπόσπαστα συνδεδεμένους με το γήρας.

Ομως το θέμα του ύψους φαίνεται ότι έχει βαθύτερες ρίζες. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Leicester που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine» έδειξε ότι τμήματα του DNA που ελέγχουν ύψος και καρδιοπάθειες είναι μεγέθη κοινά, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ύψος έχει επίπτωση στις καρδιοπάθειες.

Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν περίπου 200.000 άτομα και αποδείχθηκε ότι κάθε 6,4 εκατοστά αύξηση του ύψους συνοδεύεται από ελάττωση της στεφανιαίας νόσου κατά 13,5%. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος για εκείνους που έχουν ύψος περί το 1,60 μ. είναι μεγαλύτερος κατά 64% από εκείνους που έχουν ύψος περί το 1,85 μ.

Επίσης αξιοσημείωτο σε αυτή τη μελέτη είναι ότι το DNA που καθορίζει το ύψος είναι υπεύθυνο και για τη χοληστερόλη και για τα λιπίδια του αίματος, που επίσης βρίσκονται σχετικά αυξημένα στους κοντούς σε σχέση με τους ψηλούς. Ομως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η παράμετρος του ύψους δεν είναι εξίσου ισχυρή με τους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή όπως π.χ. η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα, η υπέρταση, το σάκχαρο, η ανθυγιεινή δίαιτα και η σχετική ακινησία.

Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει οι ψηλοί να αισθάνονται ασφαλείς παραβιάζοντας τις οδηγίες για υγιεινή διατροφή, άθληση και διακοπή του καπνίσματος. Αντίθετα, οι κοντοί θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των καρδιοπαθειών και να εφαρμόζουν σχολαστικά τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την πρόληψη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.