Nύστα μετά το φαγητό;

Facebooktwitterpinterest

Η νύστα που αισθάνεται κανείς μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι κάτι συνηθισμένο που συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να την προκαλέσουν.

Οι σημαντικότεροι είναι οι ακόλουθοι:

Το σάκχαρο στο αίμα

Ένας λόγος που έχετε υπνηλία μετά το φαγητό είναι λόγω της σημαντικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα ανεβάζει στροφές στα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Το σώμα ανταποκρίνεται δημιουργώντας περισσότερη ινσουλίνη, η οποία εργάζεται σκληρά για να διασπάσει την επιπλέον ζάχαρη. Μετά από αυτή την «εκτόξευση» το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα υποχωρεί τόσο χαμηλά που η ενέργεια «στραγγίζεται» και αισθάνεται κανείς υπνηλία.

Ορμόνες

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, η τρυπτοφάνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλό σας. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται από το σώμα σας να κάνει νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, το δέρμα και τα νεύρα. Η τρυπτοφάνη κάνει επίσης μια ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση και την αίσθηση της ευημερίας. Τα υψηλότερα επίπεδα της σεροτονίνης μας κάνουν να νοιώθουμε καλύτερα. Η σεροτονίνη παράγει επίσης μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του ύπνου και της εγρήγορσης.

Διατροφή

Η κακή διατροφή επηρεάζει το αν και κατά πόσο αισθάνεστε υπνηλία μετά το φαγητό. Μερικές τροφές χωνεύονται πιο γρήγορα από κάποιες άλλες, κάνοντας την ενέργεια του σώματος να εξαντλείται πιο γρήγορα, καθώς πέπτονται. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι ένας από τους χειρότερους ενόχους γι’ αυτό.

Έλλειψη ανάπαυσης

Η κόπωση μπορεί επίσης να δημιουργήσει υπνηλία μετά το φαγητό. Αν δεν έχετε ξεκουραστεί καλά, τότε σε περίπτωση που τρώτε συχνά, ωθείτε το σώμα σας να ξεκουραστεί. Όπως τρώτε το σώμα επιβραδύνει και χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει υπνηλία.

Πώς θα αποφύγετε την υπνηλία

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε την υπνηλία που νοιώθετε μετά το φαγητό.

Τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες

Δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά χαμηλά σε λιπαρά. Βρώμη, κεχρί, φύτρο σιταριού, άγριο ρύζι και καφέ ρύζι είναι εξαιρετικά παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως. Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και δημητριακά ως πηγές σύνθετων υδατανθράκων.

Φρούτα με πολλές φυτικές ίνες. Kαταναλώστε βερίκοκα, πορτοκάλια ή αχλάδια.

Λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, πράσινα γογγύλια, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες, καρότα, μαρούλι, σέλινο, αγγούρια και λάχανο είναι πλούσια σε νερό και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Όσπρια. Τα φασόλια είναι σύνθετοι υδατάνθρακες. Φακές, φασόλια, μαύρα φασόλια και ρεβίθια, είναι όλα μεγάλες πηγές των οσπρίων.

Φάτε ένα καλό πρωινό

Ένας άλλος απλός τρόπος για να εξαλειφθεί η υπνηλία μετά το φαγητό είναι να φάτε ένα καλό πρωινό. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και γιαούρτι για διαρκή ενέργεια όλο το πρωί. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών στο πρωινό, μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αποφεύγετε να τρώτε ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως κέικ ή ντόνατς. Επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, τα γλυκά και τα επιδόρπια έχουν κενές θερμίδες, που έχουν την τάση να σας κάνουν να αισθάνεστε υπνηλία.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Η καφεΐνη θεωρείται βοηθητική σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τη ζωτικότητά σας. Όμως, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση μεγάλης δόσης καφεΐνης οδηγεί σε εθισμό της καφεΐνης.

Πηγαίνετε μια βόλτα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της υπνηλίας μετά το φαγητό, είναι να κάνετε μια βόλτα. Αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα, καθώς και τη διάθεσή σας.

πηγή: Medinova

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.