Δίαιτα και οδηγίες για την Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση

Facebooktwitterpinterest

Από τη στιγμή της εγκατάστασης της, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) θα παραμείνει δια βίου και θα παρουσιάζει περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις των ενοχλημάτων του ασθενούς.

Είναι επομένως φανερό ότι μια δίαιτα κατάλληλη για τη χρόνια αυτή νόσο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Εάν ο γιατρός ζητήσει μεγάλες στερήσεις, είναι βέβαιο πως ακόμα και ο πλέον πειθαρχικός ασθενής, δεν θα αντέξει για πάντα, και αργά ή γρήγορα, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Μια εκλογικευμένη λοιπόν διαιτητική πρόταση είναι αναγκαία, ώστε και ‘’την δουλειά της’’ να κάνει και την ζωή του ασθενούς να μην κάνει δύσκολη.

Αρχίζουμε επομένως

όχι με το ‘’απαγορεύονται’’

αλλά με το σωστό που είναι

Περιορίζονται

(δηλαδή εν μέτρω κατανάλωση) των κάτωθι:

  • Ξινά (ξινούς χυμούς, ξινά φρούτα, ξύδι.) Θυμηθείτε πως στους ξινούς χυμούς υπάρχει κιτρικό οξύ, επομένως ο περιορισμός τους και η αντικατάσταση με χυμούς μικρότερης οξύτητας (ροδάκινο, βερύκοκο) οφελεί.
  • Λιπαρά (εκτός αν το λίπος μπορεί να αφαιρεθεί, χωρίς εν τούτοις να γινόμαστε σχολαστικοί). Έτσι μπορούμε να φάμε αρνάκι ή χοιρινό αφού ξεχωρίσουμε αδρά το παχύ μέρος.
  • Βαριές κόκκινες σάλτσες: Τρώμε κόκκινα φαγητά αλλά με ελαφρές σάλτσες που σημαίνει λιγότερο τοματοπολτό (πάστα), μπαχαρικά, κρεμμύδια και σκόρδα.
  • Πίτες με φύλλα, Αποφεύγονται, κυρίως αυτές των Fast Food.  (προτιμάμε τις σπιτικές με φύλλο που ανοίγουμε μόνοι μας και χωρίς υπερβολικό λάδι)
  • Παχιές σούπες: Ειδικά το βράδυ οι παχιές και μεγάλου όγκου υγρών σούπες, διευκολύνουν ιδιαίτερα την επιστροφή στομαχικού περιεχομένου στον οισοφάγο.
  • Γλυκά με σιρόπι: Δεν θα συμβεί κάτι τρομερό αν ζηλέψουμε και φάμε ένα μπακλαβά ή ένα γαλακτομπούρεκο αλλά η αναλογία με τα ‘’στεγνά’’ γλυκά ας είναι 3 στα 10 και όχι περισσότερα.
  • Σοκολάτες (πλάκα ή ρόφημα). Όχι μεγάλες ποσότητες και κυρίως όχι λίγο πριν ξαπλώσουμε για ύπνο.
  • Μέντα και όσα την περιέχουν. (και Δυόσμος που ανήκει στην ίδια οικογένεια)
  • Γκρέιπφρουτ
  • Βαρύ αλκοόλ ή μεγάλες ποσότητες ελαφρότερου αλκοόλ (όπως είναι το κρασί και η μπύρα)

Όταν το καλεί η ανάγκη όπως σε μια διασκέδαση ή γιορτή, μπορείτε να αραιώσετε την πυκνότητα (πχ με νερό και πάγο στο ουίσκι) έτσι ώστε ‘’να βγει η βραδιά’’, αλλά όχι πάνω από δυο ποτά συνολικά και όχι συστηματικά.

 

Επιπλέον

  • Τρία μικρότερα γεύματα την ημέρα, όχι ένα μεγάλο.
  • Όχι κοιλιακούς ή άλλες ασκήσεις που ζορίζουν την κοιλιά
  • Όχι στενά παντελόνια και σφιχτές ζώνες ή λαστέξ
  • Δεν ξαπλώνουμε με την μπουκιά στο στόμα. Αφήνουμε πρώτα να περάσουν 2,5 έως 3 ώρες. Αν έχουμε δύσκολο ωράριο και δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, (ιδίως το μεσημέρι), ίσως βοηθά να ξαπλώνουμε πρώτα και να τρώμε μετά.
  • Ανασηκώνουμε 15 cm το κρεβάτι μας (πχ. βάζοντας ένα καδρόνι κάτω από τα πόδια του) στην πλευρά που είναι το κεφάλι μας (όχι όμως με μαξιλάρια ή κουβέρτες κάτω από το στρώμα). Έτσι περιορίζουμε τις επιστροφές και το χρονικό διάστημα που το οξύ παραμένει σε επαφή με τον οισοφαγικό βλεννογόνο.

Απαγορεύονται

Ασπιρίνη , Πονστάν, Αντιρευματικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Σε περίπτωση που υπάρχει η απόλυτη ανάγκη τους, λαμβάνονται πάντα με προφύλαξη (ταυτόχρονη χορήγηση Nexium, Losec, Laprazol, Pariet ή ανάλογα τους)

Καλό είναι να γνωρίζουμε και τα εξής:

  1. Ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ), κυκλοφορεί στην αγορά και με άλλα ονόματα που ίσως σας είναι άγνωστα. Κοιτάξτε στα περιεχόμενα αν γράφει  acetylsalicylic acid. Επί αμφιβολίας τηλεφωνήστε στο γιατρό σας.
  2. Κάποια αντιβιοτικά (λίγα), μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι. Επειδή δεν είναι δυνατόν να τα αναγνωρίσετε, ρωτήστε επίμονα τον γιατρό που σας τα δίνει (εφόσον έχετε πρόβλημα πεπτικό).
  3. Η κυκλοφορία ενός πλήθους νέων εμπορικών ονομάτων (λόγω γενόσημων) πιθανό να προκαλέσει σύγχυση. Βεβαιωθείτε.

     4.Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μιμείται ποικιλία άλλων παθήσεων και συχνά οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση ακόμα    και ειδικούς. Εξάλλου ο ίδιος ο ασθενής, συχνά αδυνατεί να συνδέσει αιτία και αποτέλεσμα. Έτσι δεν αναφέρει ενοχλήματα που ο ίδιος θεωρεί άσχετα και ανεξάρτητα από το στομάχι.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.