Η νηστεία

Facebooktwitterpinterest

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι ευκαιρία να αποτοξινωθούµε χωρίς να πάρουµε βάρος και χωρίς να χάσουµε τα απαραίτητα για τον οργανισµό µας συστατικά.

Mετά το µεγάλο φαγοπότι έρχεται – δικαίως – η µεγαλύτερη νηστεία του έτους. Αρκετοί επιλέγουν να νηστέψουν, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για να κάνουν µια φυσική αποτοξίνωση, περιορίζοντας τις τροφές ζωικής προέλευσης. Και πραγµατικά, αν δούµε διατροφικά τη νηστεία, η αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και η αυξηµένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυµαρικών, ψωµιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και ελαιολάδου ενισχύει τους µηχανισµούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισµού. Παρ’ όλα αυτά, ο αποκλεισµός δύο βασικών οµάδων τροφίµων (γαλακτοκοµικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο µπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος και η Βιταµίνη Β12.

Ευπαθείς οµάδες

Μπορεί λοιπόν η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων για 40 ηµέρες να δηµιουργήσει πρόβληµα; Οχι, όταν πρόκειται για έναν υγιή ενήλικο. Ωστόσο, υπάρχουν ευπαθείς οµάδες, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες, οι αθλητές, οι γυναίκες µε οστεοπενία ή οστεοπόρωση και όσες έχουν ιστορικό αναιµίας, στις οποίες η νηστεία µπορεί να προκαλέσει ανεπιθύµητες καταστάσεις. Ωστόσο, αν οπωσδήποτε θέλετε να νηστέψετε και ανήκετε σε µία από τις παραπάνω οµάδες, αλλά και αν γενικότερα θέλετε να έχετε ένα ισορροπηµένο νηστίσιµο διαιτολόγιο, δεν µένει παρά να ακολουθήσετε τα εξής:

  • Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τρόφιµα που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το σιτάρι, το σουσάµι και το ταχίνι, η σόγια, τα µανιτάρια. Συνδυάστε τα µάλιστα µε ρύζι για να έχετε πιο πλήρες θρεπτικό αποτέλεσµα.
  • Βάλτε τα θαλασσινά τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδοµάδα στη διατροφή σας, καθώς είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου και βιταµίνης Β12.
  • Εντάξτε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου σε καθηµερινή βάση στο µενού σας, δηλαδή γάλα σόγιας, αµύγδαλα, σουσάµι, ταχίνι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και µπρόκολο.

Αλλο δίαιτα, άλλο νηστεία

Σε αντίθεση µε ό,τι αρκετοί πιστεύουν, στη συγκεκριµένη περίοδο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, επειδή τα νηστίσιµα γεύµατα δεν δηµιουργούν εύκολα αίσθηµα κορεσµού και επειδή ενδέχεται να γίνει υπερβολική κατανάλωση αρτοσκευασµάτων και ελαιολάδου. Αν θέλετε, λοιπόν, να κάνετε δίαιτα κατά τη διάρκεια της νηστείας:

  • Ελέγξτε την ποσότητα του ελαιολάδου που χρησιµοποιείτε. Μία µε δύο κουταλιές της σούπας ανά µερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
  • Χρησιµοποιείτε προϊόντα ολικής αλέσεως.
  • Επιλέξτε όσπρια και λαδερά αντί για σκέτα µακαρόνια στα κύρια γεύµατα.
  • Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες (βλ. παραπάνω).
  • Προτιµήστε φρούτα ή χυµούς στο µπλέντερ (µαζί µε τις ίνες τους).
  • Επιλέξτε σνακ όπως παστέλι, παξιµάδια, ψωµί ή κριτσίνια ολικής αλέσεως, τα οποία µπορείτε να συνοδεύετε µε φυτικό – νηστίσιµο τυρί ή γάλα.

ΒΗΜΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.