Καούρες; Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε.

Facebooktwitterpinterest

Στην εποχή μας, οι καούρες οφείλονται κυρίως* στην ‘’παλινδρόμηση’’ υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Είναι δυνατόν να γίνει αυτό, όταν έχουμε χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, δηλαδή μιας «βαλβίδας»  που υπάρχει στο σημείο σύνδεσης οισοφάγου – στομαχιού. Όταν αυτή λειτουργεί φυσιολογικά, επιτρέπει την δίοδο μόνο από πάνω προς τα κάτω.  Όταν ‘’δεν κάνει την δουλειά της’’, συμβαίνει και το αντίθετο.

Λέμε ‘’στην εποχή μας’’, γιατί είναι πλέον γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πάσχει από καούρες, άλλοτε συχνά και άλλοτε αραιότερα, εξαιτίας αυτής της παλινδρόμησης και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στις συνήθειες μας:

 κάπνισμα,

άσχημη διατροφή,

πολλά λιπαρά,

ακατάστατο ωράριο φαγητού,

υπερβολικό αλκοόλ

πολύς καφές,

καταχρηστική κατανάλωση σοκολάτας,

παραπάνω κιλά κλπ..

Εάν η ‘’βαλβίδα’’ παραμείνει ανοιχτή, το φαγητό ανεβαίνει μαζί με υγρά (που περιέχουν οξύ και ένζυμα) στον οισοφάγο και προκαλεί ένα χημικό έγκαυμα που το καταλαβαίνουμε σαν ‘’καούρα’’.

Σύντομα έρχονται Απόκρεω και μετά, πριν το καταλάβουμε καλά – καλά, φθάνει το Πάσχα.   Αν είσαστε από αυτούς που το παθαίνουν, γνωρίζετε ήδη για τί ακριβώς μιλάμε. Εδώ λοιπόν σας παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές για να περιορίσετε το ενδεχόμενο και να περάσετε καλά και χωρίς πρόβλημα.

  1. Μην καπνίζετε. Έστω μην καπνίζετε πολύ. Η νικοτίνη δρα στη βαλβίδα και μειώνει την πίεση της. Όσο πιο πολύ τσιγάρο, τόσο πιο χαλαρή βαλβίδα και τόσο πιο πολλές επιστροφές υγρών στον οισοφάγο.
  2. Τα αεριούχα ποτά επίσης δρουν και χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Διευκολύνουν επομένως την παλινδρόμηση. Βάλτε μέτρο.
  3. Μεγάλα και βαριά γεύματα είναι εύκολο να προκαλέσουν καούρα, φούσκωμα και βαρυστομαχιά. Φάτε λιγότερο και πιο συχνά. Προτιμήστε ‘’ελαφριά’’ κουζίνα.

4.Το βαρύ αλκοόλ ή οι μεγάλες ποσότητες ελαφρότερων ποτών όπως κρασί και μπύρα, δρουν χαλαρώνοντας την βαλβίδα σας και οδηγούν σε καούρα. Κάντε λογική χρήση και, έστω και αν οι ημέρες το απαιτούν, πιείτε λιγότερο.

  1. Μην πάτε για ύπνο με την μπουκιά στο στόμα. Αυτό ευνοεί την παλινδρόμηση. Κάντε μια μικρή βόλτα και βοηθήστε το στομάχι σας ‘’να το πάει κάτω’’. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ξαπλώσετε, κάντε το σε μερικά μαξιλάρια ώστε η κλίση να εμποδίζει τις εύκολες επιστροφές. Δεν είναι ότι καλλίτερο, αλλά!!
  2. Αν γνωρίζετε από εμπειρία πoια τρόφιμα σας ενοχλούν, περιορίστε τα ή αποφύγετε τα εντελώς αυτή την εποχή. Επειδή καθένας από εμάς μπορεί να παρουσιάζει διαφορές, λάβετε υπόψη πως, εκείνα που συνήθως μας ενοχλούν είναι: η υπερβολική καφεΐνη, το σκόρδο και το κρεμμύδι, η σοκολάτα,  ότι έχει μέσα μέντα, το γκρέιπφρουτ, τα πολλά εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι), η βαριά πάστα ντομάτα (σάλτσες βαριές), το πολύ ξίδι, τα καυτερά και τα πικάντικα φαγητά με διάφορα μπαχαρικά, οι έτοιμες πίτες με φύλλο, τα γλυκά με σιρόπι.

7.Όσοι κάνετε νηστεία, θυμηθείτε πως κάποια φαγητά μπορεί να αυξήσουν τα στομαχικά ενοχλήματα. Φάτε φρούτα αλλά μην προτιμήσετε τα ξινά, αποφύγετε το πολύ λεμόνι και ξίδι στις σαλάτες, μην καταναλώνετε ποσότητες μαύρης σοκολάτας, αποφύγετε τα σιροπιαστά γλυκά κουταλιού και τον πολύ χαλβά. Μην ξεπεράσετε τους 2 καφέδες την ημέρα και μην καταναλώσετε περισσότερο από 3 ποτήρια κρασί στο 24ωρο.

  1. Τόσο στο σπίτι όσο και στις επίσημες εξόδους με τα γιορτινά ρούχα, φροντίστε να είναι χαλαρά και να μην πιέζουν την κοιλιά.
  2. Αν χρειαστείτε παυσίπονο, να μην πάρετε ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  3. Τέλος αν παρά όλα αυτά δεν σκέφτεστε να ‘’μαζευτείτε’’ λίγο και πρόκειται ‘’να του δώσετε να καταλάβει’’, φροντίστε προληπτικά να πάρετε ένα χαπάκι από αυτά που μειώνουν σημαντικά το οξύ (Laprazol, Losec, Nexium, Pariet, ή τα ανάλογα τους) και αν νοιώσετε ενοχλήματα προσθέστε λίγα αντιόξινα ή αλγινικό νάτριο (Gaviscon σιρόπι).

Μην ξεχάσετε ότι δεν πρέπει να πάρετε κιλά. Η παχυσαρκία είναι έτσι και αλλιώς μεγάλο πρόβλημα για την υγεία, αλλά ειδικά για τις καούρες, οι υπέρβαροι έχουν 2-3 φορές πιο πολλές από τους λεπτόσωμους, διότι τα κιλά τους, αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά και ευνοούν την παλινδρόμηση.

Άντε, και του χρόνου με υγεία.

* αν δεν έχετε σίγουρη διάγνωση και έγκυρη ιατρική γνωμάτευση μην εφησυχάζετε. Καούρα κάνουν διάφορες παθήσεις και όχι μόνο η παλινδρόμηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.