Ανάπτυξη νέων στρατηγικών στη θεραπεία του καρκίνου

Facebooktwitterpinterest

Έρευνα του Hadassah επιβεβαίωσε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια αρχικά πολεμούν αλλά μετά υποβοηθούν τον καρκίνο.

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ έχουν επιβεβαιώσει ότι κάποια είδη λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμούν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ άλλα παρέχουν φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν σε νέα κατεύθυνση για θεραπείες κατά του καρκίνου, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τον όγκο και να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό αυτών που υποβοηθούν την ανάπτυξή του.

Οι επιστήμονες του Hadassah διαπίστωσαν ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου κυριαρχούν τα λευκά αιμοσφαίρια που περιορίζουν τον όγκο, ενώ όσο εξελίσσεται ο καρκίνος κυριαρχούν τα αιμοσφαίρια που βοηθούν την ανάπτυξη του όγκου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές: «Εντοπίσαμε ένα ετερογενές υποσύνολο λευκών αιμοσφαιρίων χαμηλής πυκνότητας (LDNs), τα οποία εμφανίζονται παροδικά στην αυτοπεριοριζόμενη φλεγμονή, ωστόσο συσσωρεύονται συνεχώς με την πρόοδο του καρκίνου. Στα LDNs υπάρχει μειωμένη λειτουργία των ουδετερόφιλων (είδος λευκών αιμοσφαιρίων), ενώ έχουν και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες, χαρακτηριστικά που είναι σε πλήρη αντίθεση με εκείνα των ώριμων, ουδετερόφιλων υψηλής πυκνότητας (HDNs). Η σωστή κατανόηση της επίδρασης των όγκων στα ουδετερόφιλα, όσο και του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα αυτά στηρίζουν ή καταπολεμούν τον καρκίνο, ενδέχεται να μας βοηθήσει ν’ αναπτύξουμε στρατηγικές που θα καθοδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκίνου και ενδεχομένως να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα και ειδικότερα την ανοσοθεραπεία».

Η ερευνητική μελέτη, με επικεφαλής τον Δρα Zvi Fridlender του Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Hadassah και τη Δρα Zvika Granot του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Ισραήλ-Καναδά (IMRIC), δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση Cell Reports.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει ιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται, κάθε χρόνο, το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται μόνο από το νοσοκομείο αυτό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.