Με επιθετικό καρκίνο του μαστού ίσως να σχετίζεται ο διαβήτης

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με προηγμένου σταδίου καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research and Treatment.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Κλινικής Αξιολόγησης και του Νοσοκομείου Γυναικών του Τορόντο, με επικεφαλής την Δρ Λορέιν Λιπσκομπ, προτείνουν την τροποποίηση των διαγνωστικών μεθόδων και τον προγραμμάτων ελέγχου των γυναικών, όταν αυτές πάσχουν από διαβήτη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 38.000 γυναίκες, ηλικίας 20-105 ετών, που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού, το διάστημα 2007-2012. Σχεδόν το 16% των γυναικών έπασχαν από διαβήτη.

Οι πάσχουσες από διαβήτη είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σταδίου ΙΙ καρκίνο μαστού, 21% πιθανότερο καρκίνος να ήταν σταδίου ΙΙΙ και 16% να είναι σταδίου IV. Ο σταδίου Ι καρκίνος του μαστού είναι ο ευκολότερα αντιμετωπίσιμος και με περισσότερες πιθανότητες ίασης.

Η πενταετής επιβίωσης των γυναικών με διαβήτη και καρκίνο μαστού ήταν 15% χαμηλότερη από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι πάσχουσες από καρκίνο μαστού με διαβήτη ήταν πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερους όγκους και καρκίνο που είχε δώσει ήδη μεταστάσεις, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε μικρότερα ποσοστά μαστογραφικού ελέγχου στις γυναίκες με διαβήτη, γεγονός που εν μέρει αιτιολογεί τον προηγμένου σταδίου καρκίνο του μαστού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.