Πλακούντας

Facebooktwitterpinterest

Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ μητέρας και εμβρύου και είναι υπεύθυνος για την σωστή θρέψη και ανάπτυξη του. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του κυήματος στη μήτρα. Μέσω του πλακούντα το έμβρυο εκτελεί ζωτικές λειτουργίες όπως η ανταλλαγή αερίων (αναπνοή), η απέκκριση ουσιών, η θρέψη, η θερμορύθμιση.

Ταυτόχρονα αποτελεί φραγμό στην είσοδο βλαπτικών ουσιών στον εμβρυϊκό οργανισμό και παράγει σημαντικές ορμόνες. Πιο συγκεκριμένα, παράγει χορειακή γοναδοτροπίνη, πλακουντικό γαλακτογόνο, εκλυτική ορμόνη γοναδοτροπινών, ινχιμπίνη, σωματοστατίνη και άλλες.

Η μελέτη της εμβρυοπλακουντιακής σχέσης στην ανθρώπινη κύηση αποκάλυψε ότι το έμβρυο παίζει ενεργό ενδοκρινή ρόλο. Η αρχή της πλήρους πλακουντιακής αυτονομίας έχει αντικατασταθεί από την πρόταση ότι ο πλακούντας είναι ένας ατελής ενδοκρινής αδένας, γιατί δε διαθέτει όλα τα απαραίτητα ένζυμα για τα πρώτα στάδια της στεροειδογένεσης. Γι’ αυτό συνθέτει ενεργείς ορμόνες από προσχηματισμένες στεροειδείς πρόδρομες ουσίες, που φτάνουν σ’ αυτόν είτε από το έμβρυο είτε από το αίμα της μητέρας. Η αρχή της αυτόνομης πλακουντιακής ενδοκρινούς δραστηριότητας έχει αντικατασταθεί από την αρχή της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας. Ως σύνολο, η ορμονική παραγωγή στην κύηση οφείλεται σε ένα τρίπτυχο, που στο κέντρο βρίσκεται ο πλακούντας και τα άλλα δύο μέρη είναι η μητέρα και το έμβρυο.

Ο ομφάλιος λώρος ή ομφαλίδα, ενώνει το έμβρυο με τον πλακούντα και έχει μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 150 cm. Αποτελείται από μια φλέβα και δυο αρτηρίες με σπειροειδή πορεία. Η ομφαλική φλέβα μεταφέρει αρτηριακό αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Απλασία της ομφαλίδος συνήθως καταλήγει σε ενδομήτριο θάνατο, ενώ άλλες παθολογικές καταστάσεις είναι οι κιρσοί, οι αγγειακοί ψευδοκόμβοι, και κυρίως η απουσία της μιας ομφαλικής αρτηρίας όπως συχνά συμβαίνει στις πολύδυμες κυήσεις και συνυπάρχει σε αυξημένο ποσοστό με τρισωμίες, σακχαρώδη διαβήτη, ατρησία του οισοφάγου, ατρησία του πρωκτού, ανωμαλίες της διάπλασης του ουροποιητικού συστήματος, μεσοκοιλιακή επικοινωνία και σε διάφορα άλλα σύνδρομα.

Η αιματική κυκλοφορία στον πλακούντα.

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.