Παρακολούθηση της κύησης

Υπερηχογραφικός έλεγχος της εμβρυϊκής καρδιάς Facebooktwitterpinterest

Η παρακολούθηση της κύησης πρέπει να είναι επιμελής και αδιάκοπη από τις πρώτες κιόλας μέρες και συγκεκριμένα από τη διαπίστωση της.

Η έγκυος πρέπει να εξετάζεται κάθε μήνα μέχρι και την 32η εβδομάδα κύησης, από την 32η μέχρι την 36η κάθε 15 μέρες και μετά την 36η κάθε 7 ημέρες.

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λήψη λεπτομερούς ιστορικού της γυναίκας. Το κληρονομικό οικογενειακό αναμνηστικό θα μας καθοδηγήσει στο σχεδιασμό του προγεννητικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση και τον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων όπως μεσογειακή αναιμία, κυστική νόσο κ.α. Το μακροσκελέστερο μέρος της πρώτης επίσκεψης αποτελεί το ατομικό αναμνηστικό της εγκύου. Έτσι ελέγχεται η ύπαρξη κάποιας νόσου, που πιθανώς να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή την επιλογή οδού του τοκετού. Αναζητούνται παθολογικές οντότητες, που πιθανώς να επιβαρυνθούν με την εγκυμοσύνη, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης και ερευνάται σε βάθος το γυναικολογικό ιστορικό της γυναίκας για τον εντοπισμό παθολογικών καταστάσεων ή γυναικολογικών επεμβάσεων που δύνανται να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης. Λεπτομερές πρέπει να είναι και το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας, για την πορεία παλαιοτέρων κυήσεων και προηγηθέντων τοκετών. Επίσης, προγραμματίζονται διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις με σκοπό την πρώιμη αναζήτηση και αποκλεισμό ανεπιθύμητων καταστάσεων αλλά και τον προσδιορισμό της γενικής κατάστασης της εγκύου. Οι εξετάσεις που θεωρούνται απαραίτητες είναι:

  • Προσδιορισμός ομάδας αίματος και παράγοντα Rhesus της εγκύου και του πατέρα
  • Γενική αίματος
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
  • Ουρία
  • Σάκχαρο
  • Ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων, ερυθράς, τοξοπλάσματος και κυτταρομεγαλοϊού
  • VDRL
  • HIV
  • Γενική ουρών
  • Έλεγχος για ηπατίτιδα
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού
  • Κυτταρολογική εξέταση κολπικού επιχρίσματος

Αμνιοπαρακέντηση σε δίδυμο κύηση, φαίνεται η βελόνα που διαπερνά τους υμένες, οι οποίοι χωρίζουν τα δύο έμβρυα (Ιδία).

Με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της κύησης, διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος για τον προσδιορισμό της ηλικίας κύησης, τον αδρό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου και την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας για τον αποκλεισμό πιθανής χρωμοσωμιακής ανωμαλίας. Ο έλεγχος αυτός επαναλαμβάνεται μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας καθώς και μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας για τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του. Μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας γίνεται έλεγχος του σακχάρου με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Σε κάθε επίσκεψη της εγκύου ελέγχεται η αρτηριακή της πίεση και οι παλμοί του εμβρύου, το ύψος της μήτρας και η ύπαρξη οιδημάτων στα χέρια και στα ποδιά. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διενεργούνται γενικές εξετάσεις ουρών ή/και αίματος ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού.

Βασικό σημείο του τακτικού έλεγχου της κυήσεως είναι και η παρακολούθηση του βάρους της εγκύου. Θεμιτή θεωρείται η αύξηση βάρους μεταξύ 1-1,5kg κάθε μήνα, φτάνοντας συνολικά πριν τον τοκετό, μεταξύ 11 και 12 kg.

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και σίδηρο και να καλύπτει τις 2500 θερμίδες την ημέρα. Έτσι, το καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου πρέπει να αποτελείται από κρέας , αυγά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και δημητριακά. Επιπρόσθετη χορήγηση φυλλικού οξέως (1mg/ημέρα) και σιδηρού (30mg/ημέρα), είναι συνήθως απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κύησης, πρέπει να υπενθυμίζεται στη γυναίκα να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες της κάθε μέρα ζωής, που έχουν σημασία για μια όσο το δυνατό, ομαλότερη πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και ίσως της λοχείας της. Έτσι, βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην καθημερινή της υγιεινή, στη χρήση αλοιφών για την αποφυγή ραγάδων, στη χρήση άνετων ρούχων, την αποφυγή ορθοστασίας και υποδημάτων με ψηλά τακούνια , την αποφυγή κόπωσης, έντονης άσκησης, ταξιδιών, κατανάλωσης οινοπνεύματος και φυσικά καπνού.

Έγχρωμο Doppler. Φυσιολογική ροή αίματος στην ομφαλική αρτηρία (Ιδία).

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.