Μεταβολές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας

Facebooktwitterpinterest

Οι μεγαλύτερες αλλαγές, όπως είναι αναμενόμενο, αφορούν την εγκυμονούσα μήτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση και ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και η εξώθηση του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο φθαρτός, που αποτελείται από κύτταρα του ενδομητρίου, αναπτύσσεται υπό την επίδραση της προγεστερόνης και παράγει πολλές σημαντικές ουσίες όπως: προλακτίνη, ριλαξίνη, β-ενδορφίνες αυξητικούς παράγοντες, κυτοκίνες και πολλές άλλες ορμόνες της εγκυμοσύνης. Έτσι, παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου, στην ανάπτυξη του πλακούντα, στην καταστολή συστολών της μήτρας και την αποφυγή αποβολών και πρόωρων τοκετών, στην έναρξη του τοκετού και στη λοχεία.

Αρχικά, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας είναι εφικτή λόγω της αύξησης του αριθμού των μυϊκών κυττάρων. Στη συνέχεια όμως της κύησης οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους των κύτταρων αυτών, που δεκαπλασιάζουν το αρχικό τους μέγεθος. Επιπλέον, η μήτρα αρχικά αυξάνεται, παίρνοντας ένα σφαιρικό σχήμα, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται ωοειδές. Με τον τρόπο αυτό οι πιέσεις που ασκούνται είναι μεγαλύτερες προς τον πυθμένα της μήτρας, σε σχέση με αυτές που ασκούνται στον τράχηλο.

Αντίθετα με την υπόλοιπη μήτρα, ο τράχηλος είναι ιδιαίτερα πτωχός σε μυϊκές ίνες και αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου και υδρόφιλες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες απορροφώντας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης νερό, αποσταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου οι οποίες μειώνονται και σε αριθμό. Έτσι, κάτω και από την επιπλέον επίδραση των προσταγλανδινών, ο τράχηλος ωριμάζει δηλαδή μαλακώνει, επιτρέποντας έτσι τον τοκετό.

Το αιδοίο, ο κόλπος και το περίνεο εμφανίζονται οιδηματώδη και υπεραιμικά λόγω της προετοιμασίας τους για τον τοκετό. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη κολπική υπερέκκριση, λόγω υπερτροφίας των τραχηλικών αδένων, και όξινο ρΗ, στην προσπάθεια για αυξημένη προστασία από ανιούσες λοιμώξεις.

Οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις τις πυέλου, τα κοιλιακά τοιχώματα και οι ελαστικές ίνες του δέρματος, χαλαρώνουν και βαθμός χαλάρωσης μπορεί να παραμείνει και μετά τη λοχεία.

Τέλος, οι μαστοί αυξάνουν προοδευτικά σε μέγεθος και ευαισθησία, και προετοιμάζονται για τη γαλακτοφορία, κατά την μετά τοκετό περίοδο.

Μεταβολές του σχήματος της μήτρας με την πρόοδο της εγκυμοσύνης (Cibils, 1982).

Το ύψος του πυθμένα της μήτρας κατά τη διάρκεια της κύησης (Μανταλενάκης, 1985).

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.