Γονιμοποίηση

Facebooktwitterpinterest

Είναι ουσιαστικά η ένωση του γενετικού κυττάρου του θήλεος , του ωαρίου, με το γενετικό κύτταρο του άρρενος, το σπερματοζωάριο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα ζωή, το έμβρυο.

Τα σπερματοζωάρια, μετά την εκσπερμάτιση, βρίσκονται στον οπίσθιο θόλο του κόλπου της γυναίκας όπου και ενεργοποιούνται ξεκινώντας το ταξίδι τους προς την ανεύρεση του ωαρίου. Το ταξίδι αυτό περιλαμβάνει την είσοδο τους στον τράχηλο της μήτρας, απ’ όπου και θα επιχειρούν κατά κύματα, την διέλευση τους από την μήτρα και την είσοδο τους στις σάλπιγγες. Εκεί, στο τελικό σχεδόν τμήμα των σαλπίγγων (λήκυθος), θα συναντηθούν με το προς γονιμοποίηση ωάριο, που έχει απελευθερωθεί από την ωοθήκη, τον γυναικείο γεννητικό αδένα. Το πλέον γρήγορο και ισχυρό σπερματοζωάριο ανάμεσα σε αρκετά εκατομμύρια, είναι αυτό, και μόνο αυτό, που θα εισχωρήσει μέσα στο ωάριο και θα σηματοδοτήσει την έναρξη όλων εκείνων των διαδικασιών που σκοπό έχουν την ανάπτυξη ενός νέου οργανισμού, του εμβρύου και τη δημιουργία μιας νέας ζωής.

Το μη γονιμοποιημένο ωάριο ζει περίπου 24 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, ενώ το σπερματοζωάριο περίπου 48 ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Η πρόσθεση των δύο αυτών χρονικών διαστημάτων προσδιορίζει χρονικά και σημειολογικά τον όρο ¨γόνιμες ημέρες¨, που οριοθετεί τις ημέρες εκείνες του γυναικείου κύκλου που η πιθανότητα μια σεξουαλική επαφή να καταλήξει σε εγκυμοσύνη είναι αυξημένη.

Το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο, ή εμβρυϊκό κύτταρο, παραμένει στη σάλπιγγα όπου έγινε η γονιμοποίηση, για 4-5 περίπου ημέρες, μέχρι να μετακινηθεί προς τη μήτρα όπου και θα εγκατασταθεί. Στη συνέχεια αυξάνεται με πολλαπλασιασμό και μετατρέπεται σε βλαστομερίδιο, μορίδιο, κύστη, βλαστίδιο ή βλαστικό κυστίδιο. Έτσι, σχηματίζονται η τροφοβλάστη και η εμβρυοβλάστη από τις οποίες με τη σειρά τους δημιουργούνται ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, το αμνιακό υγρό και το έμβρυο.

Σχηματική απεικόνιση της εξελικτικής πορείας της γονιμοποίησης την πρώτη εβδομάδα. 1. ωοθυλακιορρηξία 2. γονιμοποίηση (12-24 ώρες μετά) 3. στάδιο των προπυρήνων 4. στάδιο της διάταξης των χρωμοσωμάτων 5. ζυγώτης των δύο κύτταρων (30 ώρες) 6. μορίδιο με 16 βλαστομερίδια (3 ημέρες) 7. μορίδιο κατά την είσοδο του στο κοίλωμα της μήτρας (4 ημέρες) 8. νεαρά βλαστοκύστη χωρίς διαυγή ζώνη (4-5 ημέρες) 9. εμφύτευση (6-7 ημέρες)

Σχηματική απεικόνιση της σύνδεσης του σπερματοζωαρίου με τη μεμβράνη του ωοκυττάρου, της αποδρομής του και της ενσωμάτωσης του στο ωοκύτταρο (Yanagimachi, 1981).

 http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.