Παντοθενικό οξύ

Facebooktwitterpinterest

Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αποτελεί δομικό συστατικό του συνενζύμου-Α, μιας ουσίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Κατά την αποδόμηση των ουσιών αυτών μεταφέρονται ακετυλομάδες στο συνένζυμο-Α, που μετατρέπεται σε ακετυλο-συνένζυμο-Α. Το ακετυλο-συνένζυμο-Α αποτελεί, δηλαδή, την κοινή κατάληξη στο μεταβολισμό πολλών θρεπτικών ουσιών. Με τον περαιτέρω καταβολισμό της ακετυλομάδας αξιοποιείται το ενεργειακό της περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναγεννάται το συνένζυμο-Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στα αυγά, το κρέας και τα δημητριακά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της παντοθενικού οξέος ανέρχεται σε 10 mg. Είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση και υπάρχει πάντα σε επαρκή ποσότητα στην τροφή. Πολύ σπάνια παρατηρείται διαιτητική έλλειψη στον άνθρωπο.

Η ανεπάρκεια παντοθενικού οξέος έχει ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο των «καιόμενων» ποδιών. Το παντοθενικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία της ακμής. Η πανθενόλη αποτελεί την αλκοολική μορφή του παντοθενικού οξέος και αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών σκευασμάτων.

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.