Η ουρική αρθρίτιδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer

Facebooktwitterpinterest

Tο ουρικό οξύ, που κρυσταλλώνεται και προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, σημειώνουν ερευνητές.
Άνθρωποι που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Alzheimer, δήλωσαν ερευνητές.

Το ίδιο το ουρικό οξύ, που κρυσταλλώνεται και προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ”Annals of the Rheumatic Diseases.”

Εξετάζοντας τη θεωρία ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο ουρικό οξύ μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν τον εγκέφαλο, ειδικοί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά εξέτασαν τα στοιχεία 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 40 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία ανθρώπων με ουρική αρθρίτιδα και όσων δεν είχαν την πάθηση, οι οποίοι εμφάνισαν νόσο Alzheimer στο διάστημα των 5 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Εντόπισαν 309 νέα περιστατικά Alzheimer μεταξύ 59.224 ασθενών, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια, και 1.942 περιστατικά μεταξύ 238.805 ανθρώπων που δεν έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα.

Αυτό ισοδυναμούσε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο για Alzheimer σε ανθρώπους με ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας, μετά την προσαρμογή για διαφορές στην ηλικία, το φύλο, το βάρος, τον τρόπο ζωής και την υγεία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις σε πληθυσμό, για την πιθανή προστατευτική επίδραση της ουρικής αρθρίτιδας στον κίνδυνο νόσου Alzheimer και στηρίζουν το νευροπροστατευτικό ρόλο του ουρικού οξέως.

Πηγές: ”Annals of the Rheumatic Diseases.”

http://www.iatronet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.