Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη?

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για κήλη (πρόπτωση ενδοκοιλιακού περιεχομένου συνήθως εντέρου μέσω φυσικής ή παθολογικής οπής του κοιλιακού τοιχώματος) που αναπτύσεται σε προηγούμενες χειρουργικές τομές ή γύρω απ αυτές.

 Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί?

 Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η παρουσία διόγκωσης «φουσκώματος» στην περιοχή, που συνοδεύεται συνήθως από πόνο και αίσθημα «καψίματος». Η διόγκωση μπορεί να μην είναι μόνιμη, αλλά να εμφανίζεται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, όταν για παράδειγμα βήχουμε ή σηκώνουμε βάρος και να εξαφανίζεται στην ηρεμία (ανατασσομένη κήλη). Εάν υπάρξει επιπλοκή και η διόγκωση γίνεται πολύ επώδυνη και μόνιμη (δλδ δεν ανατάσσεται τοπεριεχόμενο της) ή παρουσιαστούν σημεία ειλεού (διάχυτο κοιλιακό άλγος, εμετός, αναστολή αποβολής αερίων και πυρετός) που σημαίνει οτι το περιχομενό της στραγγαλίζεται , τότε είναι επείγον ο ασθενής να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στο χειρουργείο.

 Ποιά είναι τα αίτια που την προκαλούν?

Τα συνηθέστερα αίτια είναι η διαπύηση ( μόλυνση), το αιμάτωμα (αιμορραγία και συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα) και η κακή τεχνική στην σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος της προηγούμενης επέμβασης που σε συνδυασμό με τα παρακάτω οδηγούν στην δημιουργία της μετεγχειρητικής κήλης.

    Σακχαρώδης διαβήτης

   Παχυσαρκία

   Δυσκοιλιότητα

   Κακή θρέψη και υποσιτισμός

   Βαρείες ογκολογικές επεμβάσεις

   Μεγάλη ηλικία

   Διαταραχή στον μεταβολισμό του κολλαγόνου

   Εγκυμοσύνη

   Χρόνιος βήχας

   Κάπνισμα

Ποιά είναι η θεραπεία της?

Η αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης είναι μόνο χειρουργική και δεν υπάρχει εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις κ.λπ.). Ο κανόνας σήμερα είναι η χρήση συνθετικού πλέγματος για την κάλυψη και την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς δημιουργία τάσης. Η λαπαροσκοπική τεχνική αποτελεί την καλύτερη χειρουργική προσέγγιση. Συνήθως μέσω τριων οπών γίνεται συμφυσιόλυση, ανάταξη και αφαίρεση του κηλικού σάκκου , και επιτυγχάνεται η τοποθέτηση του ενδοκοιλιακού πλέγματος με την χρήση ειδικών καθηλωτικών και απορροφήσιμων «αγκυρών» στο κοιλιακό τοίχωμα.

Η επέμβαση -ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τον Δείκτη Μάζας Σώματος του ασθενούς- συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο ασθενής σηκώνεται και τρώει την ίδια ημέρα (3-4 ώρες μετά το χειρουργείο) και παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 7 ημέρες και μπορεί να αρχίσει και να γυμνάζεται μετά από 20-30 ημέρες, ακόμα και σε αγωνιστικό πρόγραμμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.