Γιατρέ έχω αίμα στα κόπρανα,τι να κάνω;

Facebooktwitterpinterest

Συχνό αλλά όχι πολύ εύκολα συζητούμενο πρόβλημα είναι η απώλεια αίματος από το έντερο ή το ορθό.

Είναι πρόβλημα που συνήθως πανικοβάλλει τον άνθρωπο και το αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιό συντηρητικά και ατομικά λέγοντας ή πείθοντας τον εαυτό του ότι είναι κάποια αιμορροϊδα.

Πραγματικά το πιό συχνό πρόβλημα που συνδυάζεται με αίμα απο «κάτω» είναι οι αιμορροϊδες. Αλλά όχι μόνο!. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σημαντικό στην λύση του προβλήματος καί αυτοί είναι:

  • Το χρώμα. Οσο πιό ζωηρό κόκκινο το αίμα, τόσο και πιό χαμηλά ευρίσκεται το πρόβλημα. Μαύρο αίμα σαν πίσσα, σχεδόν πάντα είναι από το στομάχι ή το 12δάκτυλο (γαστρορραγία-έλκος) και πάντα πρέπει να μας κατευθύνει στον ιατρό ή και στο νοσοκομείο καλύτερα, εφ’όσον συνοδεύεται και από ζάλη, εφίδρωση και λιποθυμική τάση. Ενώ ζωηρότερο, βυσινί ή και κόκκινο συνήθως είναι από το παχύ έντερο.
  • Η καθαρότητα. Αίμα αναμειγμένο με τα κόπρανα συνήθως έρχεται από υψηλότερα σημεία του παχέως εντέρου, ενώ καθαρό αίμα που «στάζει» και σχετιζεται πάντα με κένωση και μετά από αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αιμορροϊδοπάθεια.
  • Βλέννα-πύον. Η παρουσία αυτών δηλώνει συνήθως την παρουσία κάποιας κολίτιδας ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή και πολύποδος αυτού και πρέπει να μας κατευθύνει αποκλειστικά σε γαστρεντερολόγο.
  • Πόνος. Η παρουσία αίματος και πόνου στην κοιλιά μαζί με διάρροια, είναι στοιχεία βαρειάς γαστρεντερίτιδας, ενώ η παρουσία πόνου και πρηξίματος της κοιλιάς με παράλληλα αίμα στα κόπρανα είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί νοσοκομείο. Πόνος στον δακτύλιο που συνοδεύει την κένωση είναι ένδειξη ύπαρξης ραγάδος ή θρόμβωσης αιμορροϊδος και μας κατευθυνει σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.

Ποιό είναι όμως το πιό σύνηθες πρόβλημα που σχετίζεται με την παρουσία αίματος απο το ορθό?

  • Αιμορροϊδες – αιμορροϊδοπάθεια: Παρουσιάζεται αίμα στην κένωση ζωντανο κόκκινο, που δεν ειναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα, πολλές φορές “στάζει” στην λεκάνη ή λερώνει το χαρτί. Πολλές φορές συνοδεύεται απο την αισθητή παρουσία ψηλαφητών ογκιδίων σαν “ρόγες απο σταφύλι” στον δακτύλιο.
  • Ραγάδα πρωκτού: Παρουσιάζει αίμα στην κένωση και σχεδόν πάντα έντονο πόνο που ξεκινά μετα την κενωση και συνεχίζεται!
  • Πολύποδες στο εντερο: Παρουσιάζουν αίμα στα κόπρανα, αναμεμειγμένο με αυτά (οσο πιό μακρυά απο τον δακτύλιο τοσο πιό ανακατωμένο), και πολλάκις βλέννα.
  • Κολίτιδα: Συνήθως ειδικού τύπου κολίτιδα όπως ελκώδης ή Crohn οι οποίες συνοδεύονται και απο διαρροϊκά σύνδρομα και έτερες συστηματικές εκδηλώσεις.
  • Κακοήθεια εντέρου.

Σημαντικά προβλήματα του εντέρου πολλές φορές χρονίζουν, και πολλες φορές μας δημιουργούν καταστάσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα οι βαρειές κολίτιδες και οι πολύποδες που κάποια στιγμή «εξαλάσσονται» σε κακοήθεια αν δεν αντιμετωπισθούν.

Σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παρομοίων προβλημάτων σώζει ζωές.

Για τον λόγο αυτό εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση ή η σύγχρονη αξονική κολονογραφία αποτελούν σύγχρονα και ασφαλή διαγνωστικά μέσα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του εντέρου. Για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω προβλήματα που τυχόν σας παρουσιασθούν, επικοινωνήσατε με γαστρεντερολόγο ή χειρουργό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.