Δέρμα και δερματικοί όγκοι

Facebooktwitterpinterest

To δέρμα  είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Μας προστατεύει από τη θερμότητα και το φως, τους τραυματισμούς και τις μολύνσεις. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και αποθηκεύει νερό, λίπος και βιταμίνη D. Το βάρος του είναι περίπου 2.5 kg.

Αποτελείται από δύο βασικές στιβάδες:

  1. την εξωτερική, που λέγεται επιδερμίδα και
  2. την εσωτερική, που λέγεται χόριο.

Στο καθημερινό εξωτερικό χειρουργικό ιατρείο, ερχόμαστε πολύ τακτικά αντιμέτωποι με πληθώρα περιστατικών που αφορούν παθήσεις του δέρματος.  Οι ασθενείς αυτοί, ανήσυχοι και πολλές φορές πανικόβλητοι, ρωτούν αν το κάθε ογκίδιο ή “ελιά”  που παρατηρούν στο σώμα τους, είναι καρκίνος(;!) ή όχι ? Η ανησυχία τους βέβαια αυτή δεν είναι παράλογη, καθ’ότι έρευνες που έγιναν στην Αμερική, απέδειξαν ότι το 40-50% των Αμερικανών που φτάνουν στην ηλικία των 65 χρ., θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος!

Ποικίλες βλάβες ή εξεργασίες μπορούν να αναπτυχθούν στο δέρμα. Ορισμένες εξ αυτών είναισυγγενείς (όπως τα επιδερμικά αμαρτώματα), άλλες είναι επίκτητες (όπως οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις). Οι βλάβες αυτές προέρχονται από τα διάφορα είδη κυττάρων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του δέρματος και που είναι επιθηλιακής, μεσεγχυματικής, αγγειακής, νευροενδοκρινούς, μυϊκής ή νευρογενούς διαφοροποίησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι βλάβες αυτές είναι καλοήθεις, ενίοτε προκύπτει όμως πρόβλημα διαφορικής διάγνωσης από τις κακοήθεις ή προκαρκινικές εξεργασίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η σωστή διάγνωση τίθεται μόνο με την ιστολογική εξέταση της βλάβης και αυτός είναι ο κύριος λόγος που το μεγαλύτερο ποσοστό των βλαβών αυτών αντιμετωπίζεται κυρίως με τη χειρουργική εξαίρεση.

Σύμφωνα με την προέλευση αλλά και τα χαρακτηριστικά τους οι βλάβες αυτές ταξινομούνται σε

καλοήθεις όγκους και σε

κακοήθεις όγκους .

Από τους καλοήθεις όγκους θα εξετάσουμε τους πιο συχνούς  και κυρίως:

τα λιπώματα,
τις σμηγματογόννες κύστεις καθώς και το πολύ συχνό πρόβλημα των νέων κυρίως ηλικιών,
τις κύστεις κόκκυγος, ενώ,

Από τους κακοήθεις όγκους θα εξετάσουμε:

τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος,
τον βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος, καθώς επίσης και
το μελάνωμα .

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.