Σημάδια ότι σας λείπει μαγνήσιο

Facebooktwitterpinterest

Η έλλειψη μαγνησίου ευθύνεται συχνά για δυσάρεστα συναισθήματα και συμπτώματα σοβαρών παθήσεων.

Έχετε φανταστεί ποτέ ότι κάποιοι χρόνιοι πόνοι, μυϊκές κράμπες ή ακόμη και οι αϋπνίες ενδέχεται να οφείλονται στην έλλειψη μαγνησίου; Κι όμως!

Οι ειδικοί τονίζουν την αξία του μαγνησίου για τον οργανισμό μας μέσα από στατιστικά στοιχεία ερευνών που συνδέουν την έλλειψη σημαντικής ποσότητας μαγνησίου με αρκετά δυσάρεστα συναισθήματα και κάποιες περιπτώσεις παθήσεων.

Πριν όμως καταγράψουμε ορισμένα βασικά συμπτώματα, που έχουν συνδεθεί με την έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου, ας τονίσουμε ότι μαγνήσιο συναντούμε κυρίως στα ωμά λαχανικά και φρούτα και πως η μη επαρκής πρόσληψή του αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Αναλογιστείτε ότι περίπου το 20% των ενηλίκων προσλαμβάνει περίπου τη μισή από την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου και μόλις το 30% καταναλώνει τη συνιστώμενη.

Ποια είναι λοιπόν τα δείγματα ότι ίσως έχουμε ανάγκη από λίγο παραπάνω μαγνήσιο;

  • Κούραση, που δεν επιτρέπει στο άτομο ν” ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική διαύγεια (π. χ. οδήγηση).
  • Αϋπνίες: Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί ακόμη νευρικότητα κι εμποδίζει την έλευση του ύπνου. Έτσι το άτομο δεν ξεκουράζεται, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει ή να είναι αφηρημένο σ” επικίνδυνο βαθμό.
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, κατάθλιψη ή αλλαγές στη διάθεση, που σχετίζονται και με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
  • Οστεοπόρωση: Το μαγνήσιο ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την καλή υγεία των οστών. Ο οργανισμός μίας γυναίκας χρειάζεται το μαγνήσιο, αφού κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τα οστά της βάλλονται από τις ορμονικές αλλαγές.
  • Μυϊκές κράμπες: Οι αθλητές κι οι συστηματικά ασκούμενοι είναι συχνά αποδέκτες μυϊκών κραμπών. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που ένα άτομο νιώθει κράμπες και τραβήγματα λόγω της έλλειψης μαγνησίου. Αυτό μπορεί ν” αντιμετωπιστεί με μία διατροφή πλούσια σε πηγές μαγνησίου.

Οι Ομάδες που παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου είναι:

  • Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ και ζάχαρης
  • Οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών
  • Όσοι καταναλώνουν κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Άτομα που σπάνια απολαμβάνουν ωμά φρούτα και λαχανικά

 Παράγοντες που περιορίζουν το μαγνήσιο

Αυτοί είναι κυρίως η κακή διατροφή, το έντονο stress και γενικά, η κακή ψυχολογική κατάσταση. Αποφύγετε επίσης τα πολλά αναψυκτικά, ειδικά αν τα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, και περιορίστε την καφεϊνη.

Για ν’ αποφύγετε λοιπόν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της έλλειψης μαγνησίου και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, αυξάνοντας την αντοχή του, προσθέστε στο διαιτολόγιό σας περισσότερα ωμά λαχανικά και φρούτα για μία πιο σωστή κι ολοκληρωμένη διατροφή. Τα τελευταία πρέπει να υπάρχουν σε τουλάχιστον δύο γεύματα την ημέρα!

http://www.kalikardia.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.