Αναζήτηση Συμβατού Δότη Μυελού των Οστών

Facebooktwitterpinterest

Η αναζήτηση ιστοσυμβατού δότη ξεκινάει από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (κυρίως αδέλφια) του ασθενούς αφού ο ιστικός τύπος κάθε ατόμου κληρονομείται από τους γονείς του. Εάν δεν βρεθεί δότης στην άμεση οικογένεια  τότε αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης σε μη συγγενείς δότες.

Η εύρεση μη συγγενούς ιστοσυμβατού δότη γίνεται μέσα από μια παγκόσμια «δεξαμενή» (BMDW – Bone Marrow Donors Worldwide) δοτών, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι εθελοντές δότες μυελού των οστών από όλον τον κόσμο και η οποία ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε χώρα προωθεί τους δότες της σε αυτή τη δεξαμενή, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο στα κέντρα που κάνουν αναζήτηση για δότες. Στη παγκόσμια δεξαμενή εκτός από τους δότες υπάρχουν και όλες οι μονάδες ομφαλιοπλακουντικού αίματος.

Η διαδικασία της αναζήτησης μη συγγενούς δότη για έναν ασθενή μπορεί να ξεκινήσει από την κλινική, στην οποία νοσηλεύεται, ή από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) αν έχει ήδη παραπεμφθεί σε αυτό. Συγκεκριμένα, ο θεράπων γιατρός μπορεί να συμπληρώσει τη σχετική «Αίτηση Αναζήτησης Μη Συγγενούς Δότη Μυελού των Οστών» και να την στείλει ηλεκτρονικά ή με φαξ στον ΕΟΜ. Με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία του ασθενούς (ιστικός τύπος-HLA), οι αρμόδιοι συντονιστές αναζήτησης του ΕΟΜ, διερευνούν αν υπάρχουν συμβατοί με αυτόν δότες στο Ελληνικό και το Διεθνές αρχείο εθελοντών (BMDW) και αποστέλλουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης στον θεράποντα γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός ενημερώνεται άμεσα για την ύπαρξη δυνητικών δοτών για τον ασθενή του (επίπεδο συμβατότητας, αριθμός και χώρα προέλευσης). Συνεκτιμώντας τα κλινικά δεδομένα παραπέμπει τον ασθενή (αν δεν έχει ήδη παραπεμφθεί) σε μια από τις ΜΜΜΟ που λειτουργούν στη χώρα μας και έχουν άδεια για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων από μη συγγενείς δότες.

Όλες οι περαιτέρω ενέργειες γίνονται με τη συνεργασία του ΕΟΜ και της ΜΜΜΟ, η οποία δίνει την εντολή ενεργοποίησης της αναζήτησης και έναρξης της επικοινωνίας με τις «Δεξαμενές», όπου έχουν εντοπισθεί οι δυνητικοί δότες. Επίσης, οι γιατροί της ΜΜΜΟ καθορίζουν για κάθε συγκεκριμένο ασθενή το επείγον της περίπτωσης, την επιθυμητή συμβατότητά του με τον δότη που θα γίνει αποδεκτός και την όλη πορεία της αναζήτησης (πραγματοποίηση περαιτέρω εξετάσεων επιβεβαίωσης της συμβατότητας κλπ).

Η αναζήτηση μέσω της Διεθνούς «Δεξαμενής» γίνεται ανάμεσα από ένα σύνολο περισσοτέρων από 15 εκατομμύρια δοτών οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται. Ο χρόνος που απαιτείται για την αναζήτηση και διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών σχετίζεται άμεσα με τον ιστικό τύπο του κάθε ασθενούς (πόσο συχνός ή σπάνιος είναι αυτός), με τον αριθμό των συμβατών δυνητικών δοτών που θα βρεθούν στη παγκόσμια δεξαμενή και τη δυνατότητα του άμεσου ελέγχου τους και τέλος με την απόφαση των ιατρών για τον ορισμό του χρόνου μεταμόσχευσης, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

 Ο ΕΟΜ συντονίζει όλη η διαδικασία από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η αρχική αναζήτηση για εύρεση ιστοσυμβατού δότη μέχρι και τη λήψη και μεταφορά του μοσχεύματος στο μεταμοσχευτικό κέντρο.

http://www.eom.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.