Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Facebooktwitterpinterest

Ευρυαγγείες
Τι είναι οι ευρυαγγείες;
Περίπου το 70 με 80% των γυναικών εμφανίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους, συνήθως μετά τον πρώτο τοκετό, διάσπαρτες πολύ μικρές κόκκινες και κυανές φλέβες που σαν δίκτυα αράχνης απλώνονται διάσπαρτα στους μηρούς και τα πόδια.  Κάτι που μπορεί να ανησυχήσει ή να τρομάξει κάποιους, να αφήσει αδιάφορους κάποιους άλλους (συνήθως τους άνδρες). Oι φλέβες αυτές που αγγλικά είναι γνωστές σαν spider veins, αποτελούν ΜΟΝΟ αισθητικό πρόβλημα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τους κιρσούς, καταστάσεις που αφορούν μεγαλύτερες επιφανειακές φλέβες και μπορεί να υποδηλώνουν φλεβική ανεπάρκεια, και μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιπλακούν με θρόμβωση.

 Διάγνωση

Διάγνωση ευρυαγγειών

Το σίγουρο είναι ότι με το θέμα μπορούν να ασχοληθούν πολλές ειδικότητες, (πχ. Δερματολόγοι, Πλαστικοί, αλλά και Αγγειοχειρουργοί) απλά πρέπει πριν από την έναρξη της θεραπείας οπωσδήποτε να γίνει μία εκτίμηση της επάρκειας του φλεβικού συστήματος, να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης των αρτηριών και να αποκλειστούν συνυπάρχουσες παθολογίες (πχ. Διαβητική αρτηριοπάθεια, περιφερικές νόσοι των αγγείων, νόσος Buerger, αγγειίτιδες, παθήσεις του λεμφικού συστήματος).
Συχνά μπορεί να συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια του επιπολής φλεβικού συστήματος κάτι που χρήζει αντιμετώπισης πριν τη θεραπεία των μικρότερων κλάδων , αφού σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.

Άλλωστε ,όπως αναφέραμε, είναι ένα θέμα καθαρά αισθητικό και επιτρέπεται η αντιμετώπισή του μόνο όταν στην περιοχή δεν συνυπάρχουν ή υποβόσκουν σοβαρότερα αγγειακά προβλήματα υγείας.

Πως γίνεται η Αντιμετώπισή τους;

Παρόλο που η αντιμετώπισή τους γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος, για το σχεδιασμό της τακτικής που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χωρίς υποτροπές των ενοχλητικών στο μάτι και ασφαλώς αντιαισθητικών, ευρυαγγειών.

Έτσι θα γίνει κατανοητή, η παθοφυσιολογία μίας πιθανής ανεπαρκούς μείζονος σαφηνούς, θα ανευρεθούν μεγάλοι τροφοφόροι κλάδοι, που είναι βαθύτερα και ενώ δεν φαίνονται τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες, και θα καθοριστεί ο ακριβής αριθμός συνεδριών που απαιτούνται αναλόγως του ασθενή. Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας;

Οι τρόποι αντιμετώπισης, είναι πολλοι:

Θερμοπηξία
Laser
Ραδιοσυχνότητες
Σκληροθεραπεία

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή μέθοδος ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ δεν είναι το laser. Και λέω παραδόξως γιατί ειδικά στην Ελλάδα, του έχουν αποδοθεί σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες (σαν το νερό του Καματερού ένα πράμα!!)

 Τι είναι η Θερμοπηξία;

Ουσιαστικά, γίνεται διοχέτευση θερμότητας μέσα στο φλεβίδιο που με τη σειρά του θερμαινόμενο, θρομβώνεται.

Μειονέκτημα: μικρά εγκαύματα στις θέσεις παρακέντησης πιθανότητα θρόμβοφλεβίτιδας.

Τι είναι οι ραδιοσυχνότητες;

Είναι ραδιοκύματα, που ουσιαστικά μεταφέρουν ενέργεια που εκλεκτικά απορροφάται από το ενδοθήλιο του αγγείου που θεωρητικά ταλαντώνεται (συντονίζεται) στη συγκεκριμένη συχνότητα και έτσι προκαλείται καταστροφή του ενδοθηλίου και τελικά ίνωση του αυλού.

Μειονέκτημα: Ενώ για την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς φλέβας (που είναι η μεγαλύτερη επιφανειακή φλέβα του οργανισμού) έχει πολύ καλά αποτελέσματα  (συγκριτικά με το χειρουργείο) για τις ευρυαγγείες δεν υπάρχουν δημοσιευμένες σειρές. Αναμένονται όμως με ενδιαφέρον αποτελέσματα ή μελέτες πάνω σε αυτή την τεχνική.

Τι είναι το Laser;

Είναι ένας ακόμα τρόπος  μεταφοράς ενέργειας μέσα στη φλέβα. Ίσως είναι η αγγλική λέξη, ίσως η τάση των ιατρών να υπερθεματίζουν υπέρ του, πάντως σίγουρα δεν υπάρχει πιο δοξασμένο μηχάνημα, πιο πολλά υποσχόμενο για πάσα νόσο και πάσα……  Υπάρχουν πολλοί τύποι λέιζερ. Που μπορεί ασφαλώς να θεραπεύσουν ποικιλία νόσων και παθήσεων.

Και πώς θεραπεύει ένα λειζερ; Προκαλώντας στοχευμένο έγκαυμα.

Η μεγάλη του ικανότητα να διαπερνά στοιβάδες ιστών και να στοχεύει σε συγκεκριμένο βάθος το έχει κάνει, και όχι άδικα το αγαπημένο εργαλείο των δερματολόγων.

Δουλεύει στην περίπτωσή μας; Ασφαλώς, αν και δεν υπάρχουν μαγικά αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή στοχεύει σε συγκεκριμένο βάθος, εκεί είναι και το μειονέκτημά του στη θεραπεία των ευρυαγγειών. Οι φλέβες αυτές δυστυχώς δεν έχουν σταθερή απόσταση από την επιφάνεια του δέρματος. Έτσι κάποιο τμήμα τους είναι πιο επιφανειακό, κάποιο πιο βαθύ. Όσο μικρότερες είναι τόσο τα ποσοστά επιτυχίας λιγοστεύουν. Σίγουρα όμως στα έμπειρα χέρια γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
Τι είναι η σκληροθεραπεία;

Είναι από τις πιο παλιές μεθόδους θεραπείας των ευρυαγγειών.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ενδοφλέβια  χορήγηση κάποιου φαρμάκου που προκαλεί μετά από σειρά αντιδράσεων στο ενδοθήλιο (το εσωτερικό τμήμα δηλαδή του αγγείου) την ίνωση της φλέβας, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον αυλός και έτσι ούτε αίμα, άρα και αποχρωματισμός που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπαμε δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Είναι σίγουρο ότι στη σκληροθεραπεία μεγάλο ρόλο παίζει το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες αλλεργίας, που ως γνωστό μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο, καθώς και οι παρενέργειες αν το φάρμακο βγει εκτός φλέβας.Οι ουσίες αυτές παραδοσιακά είναι μίγματα υπέρτονων υλικών που καταστρέφουν τα κύτταρα του αγγείου, και δρουν μόνο τοπικά.

 Μετά τη θεραπεία;

Συνήθως μετά τη θεραπεία υπάρχει ένας πιο έντονος χρωματισμός των ευρυαγγειών  και γι αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να ενημερώνεται ότι τα αποτελέσματα ΔΕΝ είναι ΑΜΕΣΑ. Αν περιμένει κάποιος να κάνει ενέσεις και την άλλη μέρα να βγει με μπικίνι παραλία, κάνει μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να περιμένει ένα με δύο μήνες για να δει αποτελέσματα, και έξι μήνες για το 100% της θεραπείας. Άρα χρειάζεται υπομονή.

Μεγάλη ίσως τη μεγαλύτερη, σημασία έχει η καλή συμπίεση του σκέλους άμεσα μετά την αγωγή και για κάποιες ημέρες μετά, με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που καλό είναι οι γυναίκες να τις έχουν από πριν αγορασμένες αφού πρώτα γίνει μέτρηση του ποδιού και παραγγελία ακριβώς πάνω στα μέτρα τους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι άμεσα μετά τη θεραπεία και την τοποθέτηση της κάλτσας, ο ασθενής να περπατήσει για μισή με μία ώρα. Έτσι γίνεται ενεργοποίηση της μυϊκής αντλίας και αποσυμφόρηση του επιφανειακού φλεβικού δικτύου κάτι που είναι θεμιτό γιατί έτσι τα τοιχώματα του αγγείου έρχονται σε επαφή και επιτυγχάνεται πλήρης ίνωση. Μεγάλη βοήθεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δίνει στον θεράποντα η χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων ανεύρεσης των τροφοφόρων κλάδων (vein finder). Η συσκευή αυτή παράγει ένα ειδικό φως που απορροφάται εκλεκτικά από την από-οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη του φλεβικού αίματος με αποτέλεσμα να γίνονται ορατοί κλάδοι αόρατοι στο γυμνό μάτι, που όμως τροφοδοτούν τα επιφανειακά τριχοειδή με αίμα. Με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα μπορούν να φτάσουν στο 80-90%

Πονος; Είναι ελάχιστος και οπωσδήποτε μικρότερος από το laser. Οι βελόνες είναι πολύ μικρής διαμέτρου (30-32G) και η έγχυση του φαρμάκου δεν πονάει.

Ένας άλλος μύθος για τις ευρυαγγείες είναι ότι επανεμφανίζονται μετά τη θεραπεία. ΟΧΙ. Μπορεί να δημιουργηθούν νέες ασφαλώς, αφού η θεραπεία δεν είναι αιτιολογική, αλλά όποια φλέβα κλείνει ΔΕΝ ξανανοίγει.

Η αναζήτηση της ομορφιάς άλλωστε ήταν πάντα ένα θέμα διαρκούς προσπάθειας και επιμονής.

Το κόστος;

Ειδικά στις εποχές της κρίσης και του μνημονίου, είναι μεγάλο ζήτημα το κόστος.

Η κάθε συνεδρία δεν θα σας κοστίσει πάνω από 100ευρώ και συνήθως απαιτούνται 2 με 3 σε ένα διάστημα 3 μηνών για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα. Φυσικά ορατά αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.