Το ιχθυέλαιο βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων

Facebooktwitterpinterest

Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη τους μπορούν να την ενισχύουν παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, συστήνουν αμερικανοί και καναδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ανασκόπηση MIDAS τα υγιή άτομα με ήπια εξασθένηση μνήμης σε ότι αφορά παρελθοντικά γεγονός, μπορούν να δουν ουσιαστική βελτίωση της επεισοδιακής μνήμης τους μετά από έξι μήνες χρήσης των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μάλιστα, το DHA (δοκοσαεξανοικό οξύ) φάνηκε να έχει τα περισσότερα οφέλη για τα άτομα με ήδη εκδηλωμένα προβλήματα μνήμης, ειδικά σε περιπτώσεις σωματικού και πνευματικού στρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που μελέτη συσχετίζει το συγκεκριμένο ω-3 λιπαρό οξύ με την λειτουργία της μνήμης. Και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι το DHA, προερχόμενο από ιχθυέλαια ή άλλα θαλάσσιες πηγές μπορεί να επιβραδύνει ή να προλάβει την πνευματική εξασθένηση. Να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ έχουν ανεπάρκεια DHA.

Πάντως έχουν υπάρξει και μελέτες που αντικρούουν το όφελος του συγκεκριμένου ω-3 λιπαρού στην πρόληψη ή και διαχείριση της άνοιας. Το DHA θεωρείται ότι βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.