Τρόποι ελέγχου της ωορρηξίας

Facebooktwitterpinterest
Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και ο κύκλος της μπορεί επίσης να διαφέρει από μήνα σε μήνα. Ο χρόνος από την έναρξη της περιόδου μέχρι την ωορρηξία μπορεί να είναι πολύ σύντομος και να ξεκινά από 8 ημέρες και μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις 24 ημέρες. Αντίθερα ο χρόνος από την ωορρηξία την επόμενη περίοδο είναι σταθερός και διαρκεί 12 έως 16 ημέρες.

Για να υπολογίσετε πότε έχετε ωορρηξία αφαιρέστε 14 ημέρες από τον αριθμό των ημερών του κύκλου σας. Έτσι, αν ο κύκλος σας είναι συνήθως 28 ημέρες, μπορείτε να περιμένετε να έχετε ωορρηξία την ημέρα 14. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα της ωορρηξίας γύρω από εκείνες τις ημέρες, όπως αυξημένη κολπική βλέννα, ευαισθησία στο στήθος ή αυξημένη λίμπιντο.

Η ωορρηξία μπορεί να ελεγχθεί είτε από την ίδια τη γυναίκα στο σπίτι ή με απόλυτη ακρίβεια από το γυναικολόγο της.

Τεστ ωορρηξίας στα ούρα (από την ίδια τη γυναίκα)

Γίνεται με εξέταση στα ούρα της γυναίκας (όπως το τεστ κύησης – χρήση ταινιών sticks) και ανιχνεύει την ωχρινοποιητική ορμόνη (LH), η οποία ανεβαίνει 36 περίπου ώρες  πριν την ωορρηξία. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά τεστ ούρων με τα οποία η γυναίκα μπορεί να εξετάσει τα πρώτα πρωινά της ούρα καθημερινά από την 10-11η ημέρα του κύκλου για την ανίχνευση της LH. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόπιστη και εύκολη εξέταση που αποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία. Εφόσον το τεστ  δείξει θετικό και η γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη θα πρέπει να έρθει σε επαφή μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες.

Μέτρηση της θερμοκρασίας σώματος (από την ίδια τη γυναίκα)

Πρόκειτα για μία χρονοβόρο και όχι τόσο αξιόπιστη μέθοδο ελέγχου της ωορρηξίας στην οποία η γυναίκα μετράει την θερμοκρασία της κάθε πρωί από το στόμα σε όλη την διάρκεια του κύκλου. Το θερμόμετρο τοποθετείται κάτω από την γλώσσα για περίπου 3 λεπτά. Στηρίζεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία στη γυναίκα μετά την ωορρηξία είναι αυξημένη κατά περίπου 2-3 δέκατα βαθμών Cο λόγω της κυκλοφορίας στο αίμα της μιας ορμόνης που λέγεται προγεστερόνη. Σε γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή.

Παρά τα μειονεκτήματα της, είναι μία αρκετά απλή και χωρίς κόστος μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε γυναίκα για να καταννοήσει καλύτερα τον κύκλο της.

Υπερηχογραφική παρακολούθηση ωορρηξίας (από τον γυναικολόγο)

Πρόκειται για την καλύτερη και ποιο σίγουρη μέθοδο συγκριτικά με όλες τις άλλες γιατί η ωορρηξία διαπιστώνεται και αποδεικνύεται από τον γυναικολόγο με χρήση ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος.

Αρχίζει με υπερηχογράφημα μεταξύ 8-9ης ημέρα του κύκλου στην οποία διαπιστώνεται ύπαρξη ενός ωοθυλακίου περίπου 12-13 χιλ και επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μέρες. Το ωοθυλάκιο αυτό μεγαλώνει με ρυθμό 1-1.5 χιλ. την ημέρα και όταν υπερβεί τα 18-21 χιλ., σπάει και απελευθερώνει το ωάριο (ωορρηξία). Τότε το ζευγάρει πρέπει να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Το υπερηχογράφημα επαναλαμβάνεται και 2-5 μέρες μετά την ωορρηξία για να διαπιστωθεί ότι όντως έγινε η ωορρηξία. Αν δεν γίνει ωορρηξία, θα φανεί ένα άτρητο κυστικό ωοθυλάκιο ή ένα ωοθυλάκιο που συρρικνώνεται χωρίς να σπάσει.

Εξέταση αίματος – επίπεδα προγεστερόνης

Αν επιτευχθεί ωορρηξία, η προγεστερόνη αυξάνεται φθάνοντας στο μέγιστο 7 ημέρες μετά την ωορρηξία. Επομένως με μέτρηση της προγεστερόνης 7 μέρες μετά την ωορρηξία (δηλ την 21η ημέρα επί κύκλου 28 ημερών) εξακριβώνεται η ύπαρξη ωορρηξίας. Η τιμή προγεστερόνης συμβατή με ύπαρξη ωορρηξίας είναι μεγαλύτερη των 15ng/ml. Προσοχή πρέπει να δίδεται σε γυναίκες με κύκλου διαφορετικούς των 28 ημερών. Έτσι σε μια γυναίκα με κύκλο 25 ημερών η μέτρηση της προγεστερόνης θα πρέπει να γίνεται την 18η ημέρα του κύκλου, ενώ σε μια γυναίκα με κύκλο 40 ημερών η μέτρηση της προγεστερόνης θα πρέπει να γίνει την 33η ημέρα του κύκλου.

Τεστ τραχηλικής βλέννης  μετά από σεξουαλική επαφή (Huhner Test ή τεστ μετά από επαφή)

Η παραγωγή τραχηλικής βλέννης διαρκεί από 10-24 ώρες πριν την ωορρηξία, ενώ αμέσως μετά την ωορρηξία η βλέννη γίνεται  λιγότερο διαυγής με μικρή εκτασιμότητα.

Το Huhner Test προγραμματίζεται από μία έως δύο μέρες πρίν απο την ωορηξία και γίνεται 6 έως 10 ώρες αφού το ζευγάρι έρθει σε σεξουαλική επαφή. Η λήψη της βλέννης γίνεται από το γυναικολόγο και εξετάζεται η τραχηλική βλέννα για ανεύρεση κινούμενων σπερματοζωαρίων. Η διαδικασία λήψης είναι παρόμοια με τεστ Παπανικολάου και είναι εντελώς ανώδυνη. Η δοκιμασία θεωρείται επιτυχής  και επιβεβαιώνεται η καλή ποιότητα του σπέρματος και της τραχηλικής βλέννας όταν ανευρεθούν κινούμενα σπερματοζωάρια εντός της τραχηλικής βλέννης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.