Θεραπεία για τη λιπώδη νόσο του ήπατος από το Hadassah

Facebooktwitterpinterest

Έγκριση για κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ για αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος –νόσου χωρίς εγκεκριμένη ειδική θεραπεία– έχει εγκριθεί από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για κλινικές δοκιμές φάσης 2 στις ΗΠΑ.

Στην πιο σοβαρή της μορφή (μη αλκοολική) η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Πρόσφατες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ότι, τουλάχιστον 5% του πληθυσμού του δυτικού κόσμου υποφέρει από τη νόσο. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών πάσχουν επίσης από διαβήτη, αυξημένα λιπίδια του αίματος και παχυσαρκία.

Η νέα θεραπεία αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Yaron Ilan, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Hadassah και τέως πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος του Ισραήλ. Βασισμένη στην τροφοδοσία φυσικών αντισωμάτων έναντι εντερικών βακτηρίων που σχετίζονται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος, η θεραπεία μειώνει τις φλεγμονές επηρεάζοντας τη δραστηριότητα των λεγόμενων «ρυθμιστικών Τ κύτταρων» στο ήπαρ και τους λιπώδεις ιστούς. «Το νέο φάρμακο βασίζεται σε μια νέα ανακάλυψη: ότι τα βακτήρια στο έντερο σχετίζονται με την επαγωγή φλεγμονής στο σώμα μας που συνδέεται με ηπατική νόσο, διαβήτη και παχυσαρκία», είπε ο καθηγητής Ilan. «Η νέα θεραπεία είναι ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες και ευελπιστούμε ότι τ’ αποτελέσματα των δοκιμών φάσης 2 θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη της ως θεραπείας για τον διαβήτη και τη λιπώδη νόσο του ήπατος».

Το προϊόν ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας μεταφοράς τεχνολογίας του Hadassah, Hadasit, και της Immuron, μιας αυστραλέζικης βιοφαρμακευτικής εταιρείας. Στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν 120 ασθενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία. Οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη θεραπεία για έξι μήνες και θα παρακολουθούνται για την κατάσταση της νόσου του ήπατος, τον διαβήτη και το προφίλ των λιπιδίων τους. Κλινικές δοκιμές που έχουν ήδη διεξαχθεί στο Hadassah επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.