Τι είναι η περιοδοντολογία

Facebooktwitterpinterest

Η νόσος του περιοδοντίου – ούλων είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα βακτηρίδια προσβάλλουν τους ιστούς που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Με απλά λόγια, είναι μια φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιού εφόσον δεν αντιμετωπιστεί. Επειδή συνήθως πρόκειται για ανώδυνη κατάσταση, ίσως να μην γνωρίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα και όταν το αντιληφθείτε μπορεί τα ούλα σας και το οστούν να έχουν προσβληθεί σοβαρά. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως οι νόσοι του περιοδοντίου μπορούν να αντιμετωπιστούν στα αρχικά τους στάδια με μια θεραπεία που ονομάζεται καθαρισμός και απόξεση των ριζών.

Τι προκαλεί τις νόσους του περιοδοντίου – ούλων;
Η πλάκα είναι ένας συγκολλητικός υμένας από βακτηρίδια που προσφύεται στα δόντια και ούλα. Έστω και αν βουρτσίζετε και καθαρίζετε καθημερινά τα ενδιάμεσα των δοντιών σας ίσως να μην αφαιρέσετε τελείως την πλάκα και ιδίως γύρω από τη γραμμή των ούλων. Τα βακτηρίδια της πλάκας δημιουργούν τοξίνες που προσβάλλουν τα ούλα και το υποκείμενο οστούν. Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι τοξίνες μπορούν να καταστρέψουν τα ούλα και το οστούν.
Η πλάκα που δεν αφαιρείται τελείως κάθε 24-28 ώρες σκληραίνει και γίνεται μια πορώδης και αδρή εναπόθεση που ονομάζεται πέτρα ή τρυγία. Εφόσον σχηματιστεί τρυγία, ο μοναδικός τρόπος για να αφαιρεθεί είναι ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο.
Η τρυγία που αναπτύσσεται κάτω από την γραμμή των ούλων καθιστά δυσκολότερη την αφαίρεση του υμένα της πλάκας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και νόσο των ούλων.Εφόσον έχετε προγραμματίσει τακτικούς ελέγχους του στόματος από τον οδοντίατρο σας, αυτός μπορεί να εντοπίσει την ανάπτυξη της νόσου του περιοδοντίου προτού τα ούλα και το οστούν που στηρίζει τα δόντια σας προσβληθούν ανεπανόρθωτα. Οι νόσοι του περιοδοντίου εξελίσσονται σταδιακά και αν δεν αντιμετωπιστούν η κατάσταση επιδεινώνεται.

Να δείτε τον οδοντίατρο σας αν διαπιστώσετε κάποιες από τις εξής ανησυχητικές ενδείξεις:

  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα
  • Ούλα ευαίσθητα, με οίδημα- πρήξιμο και με έντονο κόκκινο χρώμα.
  • Ούλα που έχουν αποκολληθεί από δόντια.
  • Πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων όταν πιέσετε τα ούλα.
  • Συνεχής κακοσμία στο στόμα
  • Μόνιμα δόντια που χαλαρώνουν και κινούνται ή που αποπίπτουν από το στόμα.
  • Κάποια μεταβολή στον τρόπο που ενώνονται τα δόντια σας όταν δαγκώνεται.
  • Οτιδήποτε αλλαγή στην εφαρμογή των μερικών οδοντοστοιχιών που έχετε στο στόμα σας.

Διάγνωση της Νόσου του Περιοδοντίου
Σε μια εξέταση, ο οδοντίατρος εξετάζει τα ούλα σας για τυχόν περιοδοντικά προβλήματα. Γι ‘αυτό το σκοπό  χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που ονομάζεται περιοδοντική μήλη και εντοπίζει τους λεγόμενους θυλάκους μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
Στο τελείωμα της γραμμής των ούλων τα ούλα δεν προσφύονται σε κάθε δόντι. Εκεί υπάρχει μα πολύ αβαθής αύλακα σε σχήμα V μεταξύ δοντιού και ούλων που ονομάζεται ουλοδοντική αύλακα.

Η ουλίτιδα είναι το αρχικό στάδιο της νόσου. Τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Σ’ αυτό το στάδιο η νόσος είναι ακόμη αναστρέψιμη. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να φτάσουμε σε μία πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα  είναι το πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου του περιοδοντίου. Σ’ αυτό το στάδιο η νόσος μπορεί να χρειαστεί πιο περίπλοκη θεραπεία για να αποφευχθεί η απώλεια του δοντιού. Έχουμε καταστροφή των ουλών, του οστού και των άλλων ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια μπορεί να γίνουν εύσειστα και χαλαρά και να αποπέσουν από το στόμα ή μπορεί να χρειαστεί η εξαγωγή τους.

Πρόληψη και Θεραπεία
Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η πρόληψη. Αυτή περιλαμβάνει μια καλή και σταθερή στοματική υγιεινή στο σπίτι. Το βούρτσισμα που γίνεται δύο φορές την ημέρα με οδοντικό νήμα ή με κάποιο άλλο μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού συντελούν στην αποφυγή της συσσώρευσης πλακών. Ο οδοντίατρος και οι συνεργάτες του θα σας δώσουν οδηγίες για τις πρόσθετες μεθόδους καθαρισμού ή για τα προϊόντα στοματικής υγιεινής που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας.Για την αποφυγή των νόσων του περιοδοντίου χρειάζεται τακτικός έλεγχος από οδοντίατρο και καθαρισμός δοντιών. Αν δεν λάβετε αυτά τα μέτρα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των νόσων. Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και με την λήψη αυτών των μέτρων, ένα ποσοστό ασθενών εμφανίζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστεί.Όταν ο οδοντίατρος σας διαγνώσει τη νόσο του περιοδοντίου, ένας από τους τρόπους θεραπείας είναι ο καθαρισμός και η απόξεση των ριζών. Ανάλογα με την έκταση της νόσου ο οδοντίατρος  σας μπορεί να συστήσει τη θεραπεία σε ένα ή περισσότερα μέρη – τεταρτημόρια του στόματος. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί μία ή περισσότερες επισκέψεις στο γιατρό.

Σήμερα η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία με τη χρήση LASER. Το Laser KAVO που έχω στη κατοχή μου  προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα μόνο με την χρήση ενός πρίσματος, χωρίς την ανάγκη χειρουργικών εργαλείων και ραμμάτων. Αυτό το LASER έχει ενσωματώσει ένα δεύτερο διαγνωστικό LASER, που εντοπίζει μόνο του την υποουλική τρυγία και δίνει αυτόματα την εντολή στο κυρίως LASER να την αφαιρέσει. Και εκτός από την αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας, έχουμε και την άμεση αποστείρωση του θυλάκου, κάτι που καμία άλλη συμβατική μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει.

Με επιλεκτική αυτόματη ανίχνευση LASER
(που μόνο η τεχνολογία KAVO LASER διαθέτει) καταστρέφονται τα βακτήρια σε δευτερόλεπτα, ακόμα και από τις πιο βαθειές τσέπες μεταξύ δοντιών και ούλων.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ   ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ
ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Υγειής ρίζα – Τσιμέντο – Συνδετικός ιστός παραμένουν ανέπαφα. Σ’ αυτήν την εξαιρετικά ήπια θεραπεία.
Οι ασθενείς με ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα που δέχονται θεραπεία με το Laser KAVO (σύμφωνα με πάνω από 230 μελέτες παγκοσμίως) (www.kavolaserkey3.com) εμφανίζουν στοιχεία επιθηλιακής πρόσφυσης,,νέου συνδετικού ιστού και αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών που καλύπτουν την ρίζα σε 30 ημέρες μόνο από την έναρξη της θεραπείας.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Laser λοιπόν είναι η ταχύτερη και μεγαλύτερη αναπλαστική του δράση σε σχέση με τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία. Για παράδειγμα, αν κάνουμε μια τομή με ένα Laser και δίπλα της μια δεύτερη ίδια τομή με ένα νυστέρι, η πρώτη σε 2 ημέρες θα είναι όπως θα είναι η δεύτερη μετά από 1 εβδομάδα , δηλαδή θα επουλωθεί ταχύτερα, πολύ πιο ανώδυνα και χωρίς να αφήσει ουλή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.