EMDR – Η Επαναστατική Μέθοδος στην Πρόληψη και Αποκατάσταση Ψυχικών Προβλημάτων

Facebooktwitterpinterest

Η Ψυχοθεραπεία EMDR είναι μία ενδιαφέρουσα και σύνθετη προσέγγιση η οποία εμπεριέχει τη σοφία πολλών άλλων θεραπειών. Οι περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες την ταυτίζουν με την κίνηση των ματιών (Eye Movement Desensitization Reprocessing – EMDR). Αντίθετα από αυτή την απλοϊκή άποψη, η προσέγγιση EMDR δημιουργεί ένα περιεκτικό σχέδιο παρέμβασης το οποίο προωθεί την πρόληψη και την αποκατάσταση πολλών ψυχολογικών επιπλοκών.

Η θεραπεία EMDR περιλαμβάνει οκτώ βασικές φάσεις οι οποίες είναι όλες σημαντικές για την επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων που οδηγούν έναν άνθρωπο στην ψυχοθεραπεία ή την ψυχολογική υποστήριξη. Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για καταστάσεις έντονου στρες ή τραύματος. Η μέθοδος EMDR αξιοποιείται σε ενήλικες και παιδιά.

Όταν συμβεί κάτι τραυματικό στον άνθρωπο, το μυαλό μπορεί να συγκρατήσει μνήμες σε μορφή σκέψεων, εικόνων, συναισθημάτων, ήχων και άλλων αισθητηριακών πληροφοριών ή συνδυασμό των στοιχείων αυτών που συνοδεύουν το αρχικό γεγονός. Πολλές φορές το αρχικό γεγονός έχει «ξεχαστεί» από τον θεραπευόμενο. Η τραυματική ή δύσκολη εμπειρία εγκλωβίζεται στο μυαλό μας και συχνά πυροδοτείται από τις καθημερινές μας ενασχολήσεις. Αυτές οι δύσκολες και αρνητικές εμπειρίες εγγράφονται στη μνήμη κάνοντάς μας να νιώσουμε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο μυαλό και στο σώμα μας. Οι αρνητικές μνήμες επηρεάζουν άθελα μας και το παρόν και φυσικά το μέλλον.

Πριν από είκοσι χρόνια η Ψυχολόγος Δρ. Francine Shapiro ανακάλυψε μέσω της παρατήρησης ότι η συστηματική και εστιασμένη κίνηση των ματιών μείωνε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά της συναισθήματα. Πειραματίστηκε αρκετό καιρό με φίλους της και επαναλαμβανόταν το ίδιο, δηλαδή σημειωνόταν σημαντική μείωση της στενοχώριας και της δυσφορίας. Η Shapiro δημιούργησε ερευνητικά πρωτόκολλα στα οποία ενσωμάτωσε τις κινήσεις των ματιών στον τρόπο που εξασκούσε η ίδια ψυχοθεραπεία και παρατήρησε ότι οι θεραπευόμενοι είχαν πολύ καλύτερη έκβαση στην θεραπεία τους. Σήμερα, μετά από πολλές εμπεριστατωμένες έρευνες, η Shapiro θα ονόμαζε την προσέγγιση «Reprocessing Therapy» αλλά έχει καθιερωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο ως EMDR. Έχουμε μάθει πλέον ότι οι κινήσεις των ματιών δεν συντελούν μονάχα στον αμφίπλευρο ερεθισμό και διέγερση του δεξιού και αριστερού λοβού του εγκεφάλου, αλλά βοηθούν στην επεξεργασία των πληροφοριών που εμπλέκονται στις ψυχολογικές δυσκολίες. Εκτός δε από τις κινήσεις των ματιών, χρησιμοποιούνται επιτυχώς τα ελαφρά αμφίπλευρα χτυπήματα ή οι αμφίπλευροι εναλλάξ ηχητικοί ερεθισμοί ή συνδυασμός αυτών κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Υπάρχουν δεκάδες ερευνητικά άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά τα οποία στηρίζουν τη χρησιμότητα της προσέγγισης EMDR στο έντονο στρες. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τραυματικές εμπειρίες όπως δυστυχήματα, απώλειες αγαπημένων προσώπων, τροχαία ατυχήματα, φυσικές καταστροφές κ.ά. αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές τους επιπλοκές μέσα σε 3-5 συνεδρίες EMDR. Το EMDR είναι μέθοδος η οποία παρεμβαίνει και άμεσα, μετά από καταστροφή, ανακουφίζοντας τους τραυματίες ή σοκαρισμένους ανθρώπους αλλά και χρόνια μετά από την τραυματική εμπειρία. Φυσικά, ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το πόσο σύνθετο είναι το τραύμα του θεραπευόμενου. Η μέθοδος EMDR χρησιμοποιείται και στη διαχείριση του πόνου, στη χρήση ναρκωτικών και σε προβλήματα που πηγάζουν από παραμέληση, κακομεταχείριση, άγχος και δυσθυμία. Επίσης, χρησιμοποιείται πάρα πολύ σαν φυσικό ενισχυτικό με στόχο την βελτίωση των επιδόσεων αθλητών και εκπαιδευομένων.

Στην προσέγγιση EMDR συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ερευνητές και κλινικοί όπως οι:  Robert Stickgold του Harvard Medical School, o Chris Lee του Murdoch University, o Andrew Leeds του EMDR Institute, o Onno van der Hart του Utrecht University, ο πρόεδρος της EMDR Europe, Uri Oren και η ίδια η ιδρύτρια του EMDR, η Francine Shapiro του Mental Research Institute στο Palo Alto California.

Σήμερα το EMDR εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Επιστημονική και Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση EMDR HELLAS και ομάδα πιστοποιημένων θεραπευτών. Η EMDR HELLAS είναι μέλος της EMDR EUROPE. Για πληροφορίες καλέστε στο 6972079309.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.