Τι είναι η ουρητηροσκόπηση ;

Facebooktwitterpinterest

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του ουρητήρα. Γίνεται με ένα λεπτό τηλεσκοπικό όργανο που καλείται ουρητηροσκόπιο. O ουρολόγος μπορεί, διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, να δει υπό άμεση όραση τον ουρητήρα σε όλο το μήκος του και να προχωρήσει σε διάφορους χειρισμούς διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα.

Οι ενδείξεις για διενέργεια ουρητηροσκόπησης είναι :  

  • Ελλείμματα σκιαγράφησης ανώτερου ουροποιητικού
    •    Νεοπλάσματα
    •    Απόφραξη ανωτέρου ουροποιητικού
    •   Αιματουρία
    •    Η  κύρια όμως ένδειξή της είναι η θεραπεία της λιθίασης.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται σήμερα τα ημιάκαμπτα και τα εύκαμπτα  ουρητηροσκόπια και άλλα εργαλεία.

 ouritirososkopisi0

ouritirososkopisi01

Πως γίνεται η ουρητηροσκόπηση ;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Ο χειρουργός εισέρχεται με τη βοήθεια του ουρητηροσκοπίου στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας, χωρίς καμία τομή στο σώμα.Στη συνέχεια αναγνωρίζει τα ουρητηρικά στόμια και εισέρχεται στον ουρητήρα που πρέπει να διερευνηθεί. Ανάλογα με την πάθηση και τον τύπο του ουρητηροσκοπίου που έχει χρησιμοποιηθεί, ο ουρολόγος που πραγματοποιεί την ουρητηροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα εργαλεία, όπως λαβίδες βιοψίας ή αφαίρεσης λίθων (basket), ίνες laser κ.ά. Στο τέλος της εξέτασης, συνήθως τοποθετείται αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (pig-tail), ο οποίος παραμένει στον ασθενή για λίγες ημέρες.

ouritirososkopisi02

Ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου ουρητήρα

 

Πότε δε συνιστάται η ουρητηροσκόπηση ;

Οι αντενδείξεις για ουρητηροσκόπηση είναι λίγες. Σε γενικές γραμμές μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή που μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία, χωρίς μη θεραπευμένη λοίμωξη του ουροποιητικού. Επίσης μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε ουρητηροσκόπηση χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή των φαρμάκων για τη πήξη του αίματος.

Πόσο καιρό θα μου πάρει μέχρι να επιστρέψω στις κανονικές-καθημερινές μου δραστηριότητες ;

Συνήθως η αναχώρηση από το νοσοκομείο συμβαίνει την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί  μετά την επέμβαση και επιστροφή στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες άμεση. Αιματουρία μπορεί να υπάρχει για μια-δυο μέρες. Αν κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρειαστεί τοποθέτηση pig-tail, ο χειρουργός σας θα το αφαιρέσει μετά από λίγες ημέρες.

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.